Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

Advertisement
Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στην εγχώρια αγορά είναι τεράστιες τις τελευταίες μέρες, κάτι που οφείλεται στην πρακτική των επανεξαγωγών που, παρά τις διαβεβαιώσεις του, δεν κατάφερε να περιορίσει ο Θ. Πλεύρης.

Το φαινόμενο των τεράστιων ελλείψεων στα ράφια των φαρμακείων πανελλαδικά είναι το τελευταίο διάστημα πιο έντονο από ποτέ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που αδυνατούν να βρουν το κατάλληλο σκεύασμα για την υγεία τους.

Η -καθ’ όλα νόμιμη αλλά καταχρηστική- πρακτική των επανεξαγωγών των ελληνικών φαρμάκων σε ευρωπαϊκές χώρες περιοδικά επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ πλέον το πρόβλημα έχει ενταθεί, αφού λόγω του καλοκαιριού οι φαρμακαποθήκες και οι εταιρείες φαρμάκων κλείνουν, η διανομή σταματά και τα αποθέματα της χώρας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας στα τέλη του Ιουλίου για μια σειρά από μέτρα που θα ανακόψουν την πορεία των επανεξαγωγών, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο πλάνο. Ετσι, όπως καταγγέλλουν φαρμακοποιοί και ασθενείς στην «Εφ.Συν.», φάρμακα απουσιάζουν από τα φαρμακεία για μήνες, αφού οι εισαγωγείς και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες προτιμούν να τροφοδοτήσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα φάρμακα είναι ακριβότερα, αποκομίζοντας πολλαπλάσιο κέρδος, αντί να τα διαθέσουν στην εγχώρια αγορά.

Η παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι πάντα προσωρινή και ουσιαστικά αναποτελεσματική, αφού απαγορεύει συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα τις παράλληλες εξαγωγές. Πρόκειται για παρέμβαση δυσανάλογη των πραγματικών αναγκών των ασθενών, που αδυνατεί να οδηγήσει σε πραγματική σταθεροποίηση της αγοράς.

Μακρύς κατάλογος

Στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, πάνω από 150 σκευάσματα έλειπαν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατήγγειλε πως οι ελλείψεις ξεπερνούσαν τις 400. Ο κατάλογος είναι μακρύς: αντιφυματικά, αντιυπερτασικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αντιψυχωσικά, αντιβιοτικά, ακόμη και κολλύρια και κρέμες ή φάρμακα για καρδιολογικά νοσήματα, για τον σακχαρώδη διαβήτη και τις αλλεργίες έχουν τεράστια έλλειψη από την ελληνική αγορά.

Το μέγεθος του προβλήματος όμως φαίνεται και από το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ελλείψεις συναντά σήμερα κάποιος ακόμη και σε νοσοκομεία τα οποία ειδικεύονται σε συγκεκριμένες παθήσεις που απαιτούν χρόνια και συστηματική θεραπεία. «Ισχύει πολλά χρόνια πλέον αυτή η κατάσταση – και συνεχώς επιδεινώνεται.

Είμαστε η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. σε φάρμακα και από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις επανεξαγωγές, τα φαρμακεία θα αδειάζουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

«Οι φαρμακέμποροι είναι εκείνοι που, ως επί το πλείστον, φέρουν την ευθύνη, αφού επανεξάγουν φάρμακα για κέρδος και δεν προμηθεύουν το μέσο φαρμακείο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεινοπαθεί.

Κάθε Αύγουστο που σταματά η διανομή από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, αφού δεν τροφοδοτούν με επαρκείς ποσότητες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βιώνει καθημερινά το άγχος των ελλείψεων και να τίθενται σε κίνδυνο οι θεραπευόμενοι».

Το φθηνό ελληνικό φάρμακο που «ταξιδεύει» στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, προσφέροντας υπερκέρδη της τάξης ακόμη και του 120% σε εκείνους που μεταπουλούν, είναι πιο δημοφιλές από ποτέ: «Οι ελλείψεις πρώτων υλών που έχει επιφέρει ο πόλεμος καλύπτονται από τις δικές μας -νομιμότατες- εξαγωγές, όπως και από άλλες χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού νότου, που παρέχουν φθηνά φάρμακα στους πολίτες», συμπληρώνει ο κ. Βαλτάς.

Αν οι ελλείψεις δοκιμάζουν τους ασθενείς των μεγαλουπόλεων, η κατάσταση επιδεινώνεται στα νησιά. Ακόμη και στη Ρόδο, όπου λειτουργούν 120 φαρμακεία, οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ενώ ταυτόχρονα πολλές φορές φαρμακοποιοί του νησιού αναγκάζονται να τροφοδοτούν μικρότερα νησιά που αντιμετωπίζουν ακόμη µεγαλύτερη δυσκολία λόγω αραιής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, όπως τη Χάλκη ή το Καστελόριζο που έχει μόνο ένα φαρμακείο.

«Κακός προγραμματισμός»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρµακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκο Φουτούλη, «οι ελλείψεις του Αυγούστου αφορούν κυρίως τα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης. Πρόκειται για έναν κακό προγραμματισμό της “αλυσίδας” διανομής και το πρόβλημα αποκαθίσταται όταν ανοίγουν οι φαρμακαποθήκες. Ομως αντιμετωπίζουμε ελλείψεις τα τελευταία 10 χρόνια, ειδικά στα εξειδικευμένα φάρμακα που αναζητούν οι ασθενείς για τις θεραπείες τους».

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι επιτακτικά ζητούν να σταματήσουν οι εξαγωγές, ενώ επισημαίνουν πως, σύμφωνα με τον νόμο, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, που είναι υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, οφείλει να μεριμνά ακόμα και με έκτακτες εισαγωγές ώστε να υπάρχει επάρκεια.

«Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα απαγορεύσει για εύλογο χρονικό διάστημα τις εξαγωγές και πως θα ελέγξει με νομοθετικές ρυθμίσεις τη διακίνηση της αγοράς του φαρμάκου από την εταιρεία μέχρι τον πολίτη. Αν δεν το κάνει σύντομα, θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε», καταλήγει ο κ. Βαλτάς.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement