Εκρυψε πρόστιμο 10,3 εκατ. ευρώ η ΑΓΕΤ

Advertisement

Το μάρμαρο της συγχώνευσης με τα Τσιμέντα Χαλκίδας πληρώνει 20 χρόνια μετά τη συμφωνία η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Με απόφαση του ΣτΕ, η τσιμεντοβιομηχανία καλείται να επιστρέψει 10,3 εκατομμύρια στο δημόσιο, οφειλή που προέκυψε από φορολογικό έλεγχο του 2001 για την περίοδο 1994 – 1996, εξέλιξη που έκανε γνωστή η ΑΓΕΤ Ηρακλής ένα χρόνο μετά, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στην ουσία απέκρυψαν ότι πρέπει να πληρώσουν. Και μετά η ηγεσία της ΑΓΕΤ μιλάει για διαφάνεια (Αλλωστε τζάμπα είναι)…

Advertisement

Δεδομένης της συγχώνευσης μεταξύ της εταιρείας και του ομίλου Τσιμέντων Χαλκίδος το 2000, η εταιρεία βρέθηκε υπόχρεη για το φόρο που καταλογίσθηκε στη δεύτερη, αλλά προσέφυγε ενώπιον των δικαστηρίων.

Ο βασικός λόγος προσφυγής, σύμφωνα με τη θυγατρική της γαλλοελβετικής Holcim, ήταν ότι ο όμιλος Τσιμέντων Χαλκίδος είχε ήδη οριστικοποιήσει τις οφειλές του στο πλαίσιο συμφωνίας των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου.

Σε πρώτο βαθμό δικαιώθηκε το δημόσιο.

Όμως ενώπιον του Εφετείου δικαιώθηκε η εταιρεία, με απόφαση που εκδόθηκε το 2009.

Advertisement

Με βάση το διατακτικό της απόφασης, τα 10 εκατομμύρια επιστράφηκαν στην ΑΓΕΤ Ηρακλής μέσω συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων.

Τον Ιούνιο του 2021 το ΣτΕ έκρινε αμετάκλητα την επιστροφή του ποσού από την εταιρεία στο δημόσιο, οφειλή που θα αποπληρώσει σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Θυμίζουμε στους νεότερους ότι τα Τσιμέντα Χαλκίδος ιδρύθηκαν από Κωνσταντινουπολίτες στις αρχές του 20ου αιώνα και πέρασαν στους Ιταλούς της Calcestruzzi, τη δεκαετία του ’90, λίγο πριν οι ίδιοι αγοράσουν και την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Advertisement

Σχεδόν μία δεκαετία μετά τη συγχώνευση των Τσιμέντων Χαλκίδος με την ΑΓΕΤ, οι Γάλλοι της LaFarge αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά το εργοστάσιο στην Εύβοια, ωστόσο εκείνη η συμφωνία φέρεται να αποτελεί ακόμα βαρίδι για την ελληνική θυγατρική.

Πηγή: mononews.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement