Κέρκυρα-Μύκονος στην κορυφή της ζήτησης για luxury εξοχικές κατοικίες

Advertisement

Την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, ιδανικού για διεθνείς αγοραστές που εστιάζουν στην απόκτηση πολυτελών ακινήτων, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby’s International Realty, ο οποίος εξειδικεύεται στην προώθηση και στην πώληση luxury κατοικιών στα ελληνικά νησιά, καθώς και σε επιλεγμένες τοποθεσίες της ηπειρωτικής χώρας.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2022 αναδεικνύεται ως η καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά για την ελληνική αγορά του luxury real estate, με τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί να αγγίζουν ποσά-ρεκόρ τόσο σε περιοχές σταθερού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος, όσο και σε άλλους προορισμούς της χώρας, όπως η Σύρος και η Λευκάδα, που αποκτούν σταδιακά τη δική τους δυναμική.

Στην κορυφή της ζήτησης για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου βρέθηκε η Κέρκυρα, με τη ναυαρχίδα του ελληνικού luxury real estate, τη Μύκονο, να έπεται και την αθηναϊκή Ριβιέρα, την Πάρο και τη Ρόδο να ακολουθούν. Τη δεκάδα των προορισμών που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών συμπλήρωσαν η Τήνος, το κέντρο της Αθήνας, η Κρήτη, η Κέα και οι Παξοί.

Advertisement

Ως προς τις χώρες προέλευσης των αγοραστών, στην πρώτη θέση παρέμεινε και το 2022 η Βρετανία, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταλαμβάνουν την 2η και 3η θέση σε requests αντίστοιχα. Οι δύο αγορές παρουσίασαν, πάντως, εξαιρετική δυναμική, με την άνοδο των αιτημάτων να σημειώνουν αύξηση κατά 76% και 74% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου του 2021.

Υψηλό ενδιαφέρον καταγράφηκε και από τους Έλληνες, ενώ τη δεκάδα των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι επενδυτές συμπλήρωσαν η Γερμανία, η Ελβετία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιταλία.

Ρεκόρ συναλλαγών

Τα σκήπτρα ως προς το ύψος των συναλλαγών κράτησε η Μύκονος. Συγκεκριμένα, στο νησί των ανέμων καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ αξίας πώλησης μεμονωμένης κατοικίας στην Ελλάδα, με το ύψος της συναλλαγής να υπερβαίνει τα 23 εκατ. ευρώ. Συναλλαγή, η οποία είναι περίπου τετραπλάσια σε αξία από τις μέσες συναλλαγές που σημειώνονται στο κυκλαδίτικο νησί.

Advertisement

Αντίστοιχη πορεία ακολουθούν και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Σύρος, η Λευκάδα αλλά και οι Παξοί, όπου όχι μόνο καταγράφηκε ισχυρό ενδιαφέρον, αλλά σημειώθηκαν και υψηλές συναλλαγές, με τα ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Πιο συγκεκριμένα στο νησί της Σύρου καταγράφηκε φέτος η υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού, με την πώληση ενός ακινήτου από τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty έναντι 3,7 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη αξία συναλλαγής είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη από το μέσο επίπεδο deals αυτής της κλίμακας κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Μεγάλη ζήτηση διαπιστώθηκε και για τη Λευκάδα, όπου το ιστορικό ρεκόρ αξίας πώλησης luxury property καταρρίφθηκε μέσα στο 2022 δύο φορές με συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Σε μια εκ των δύο συναλλαγών, μάλιστα, καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο με την αξία του να διαμορφώνεται στα 16.700 ευρώ/τ.μ. Ενδεικτικό της δυναμικής που αποκτά το νησί των Επτανήσων είναι το γεγονός ότι στη Λευκάδα οι συναλλαγές πολυτελών ακινήτων είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες να κυμαίνονται στο όριο των 1,5 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής ελληνικών προορισμών είναι οι Παξοί, όπου μέσα σε 4 μόλις χρόνια οι αξίες των μεγαλύτερων συναλλαγών πολλαπλασιάστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 μέσα από συναλλαγές του οίκου Greece Sotheby’s International Realty το ρεκόρ του νησιού έσπασε 6 διαδοχικές φορές, ανεβαίνοντας από τα 1,6 εκατ. ευρώ το 2018, στα 1,9 και 2,5 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 3,5 εκατ., 5 εκατ. και 5,2 εκατ. ευρώ το 2021.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement