Στην αναμονή για ξυλόσομπα: «Επιθετική ζήτηση, δεν έχουμε αποθέματα»

Advertisement

«Άνθιση» γνωρίζουν οι παραδοσιακές ξυλόσομπες εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η οποία φαίνεται να σπρώχνει μανιωδώς τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τον οικιακό τρόπο θέρμανσης. Ο πανικός των πολιτών ενόψει του δύσκολου χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων σε πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας λίστες αναμονής παραγγελιών που φτάνουν έως και τις τρεις εβδομάδες.

Η ξυλόσομπα για κάποιους μπορεί να αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος από το σπίτι στο χωριό, ωστόσο, για τους περισσότερους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, τον φετινό χειμώνα αποτελεί την απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια. «Θεωρώ πως έχουμε επιστρέψει ξεκάθαρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η αύξηση στην ζήτηση παραπέμπει σε χρονιές του 2012-2013 και επικρατεί ένας χαμός με τις αγορές» αναφέρει στο ThessToday.gr ο κ. Κωνσταντίνος Πασταρματζής, ιδιοκτήτης καταστήματος με συσκευές θέρμανσης στην περιοχή του Λαγκαδά.

Εννέα στις δέκα παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα

Advertisement

Η δεκαετής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το μίγμα των ενεργειακών προϊόντων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία μετράνε καθημερινά της πληγές τους αναζητώντας λύσεις για να περάσουν έναν πιο ήπιο χειμώνα. Όπως εξηγεί ο κ. Πασταρματζής, οι καταναλωτές πλέον δεν διαθέτουν χρήματα και στρέφονται διαρκώς σε φθηνότερες συσκευές, με τις ξυλόσομπες να βρίσκονται στο «νούμερο ένα» των αγορών.

Τα παραπάνω δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση καθώς σύμφωνα με τον κ. Πασταρματζή πρόκειται για το μέσο που αποτελεί σταθερή αξία θέρμανσης για τον χειμώνα, και στην παρούσα φάση και το πιο οικονομικό, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 450 ευρώ, ενώ σαφώς υπάρχουν και φθηνότερες ξεκινώντας από τα 150 ευρώ. «Είχαμε χρόνια να ζήσουμε κάτι τέτοιο. Γίνεται πανικός όσον αφορά την ζήτησή τους, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς και εννέα από τις δέκα παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα. Ο καθένας ψάχνει την φθηνότερη περίπτωση για το σπίτι του κι εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Περιμέναμε πως θα αναζητήσουν λύσεις οι καταναλωτές, αλλά δεν υπολογίζαμε τέτοια αύξηση».

Σε λίστα αναμονής για μία ξυλόσομπα – Αύξηση 50% στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Advertisement

Η εκτίναξη της ζήτησης του παραδοσιακού μέσου θέρμανσης προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, οι οποίες φέτος πιάστηκαν «απροετοίμαστες» καθώς οι παραγγελίες ξεκίνησαν από τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει από την πλευρά του στο ThessToday.gr, ο κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου που εκπροσωπεί την εταιρεία Alfatherm λόγω της σοβαρής έλλειψης αποθεμάτων μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο 1 από τις 6 παραγγελίες για ξυλόσομπες. «Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε ώστε να κρατήσουμε αποθέματα, να κάνουμε προεργασία και να είμαστε έτοιμοι στην αρχή του φθινοπώρου. Φέτος δεν προλαβαίνουμε τους πελάτες μας γιατί ξεκίνησαν τις αναζητήσεις από το πρώτο εξάμηνο και συνεχώς αυξάνονται».

Ο αυξημένος όγκος των παραγγελιών για ξυλόσομπα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής, που πολλές φορές φτάνουν έως και τις τρεις εβδομάδες για κάθε παράδοση. «Δεν ξέρω πως θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται επιθετικά καθημερινά, πόσω μάλλον τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι βροχές. Οι τιμές μας, λόγω των προϊόντων που εμπορευόμαστε οι ίδιοι, αυξήθηκαν περίπου κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 400-500 ευρώ για μία καλή ξυλόσομπα. Αυτό ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν σταμάτησε τον κόσμο από τις αγορές του, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να βρουν φθηνότερα μέσα θέρμανσης».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement