Φόβοι ότι θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» τα τερτίπια με τον εκλογικό νόμο

Advertisement

Τα χαρτιά του σε σχέση με τον εκλογικό νόμο θα κληθεί να ανοίξει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Κυριακή στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Πιθανότατα ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας σχετικής πρωτοβουλίας.

Και η επιχειρηματολογία είναι ισχυρή και από όσους τον πιέζουν να προχωρήσει σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και από εκείνους που θεωρούν ότι πρόκειται για κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για τον ίδιον και για την κυβέρνηση.

Advertisement

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η σχετική συζήτηση άνοιξε δημόσια και μάλιστα όχι μόνο από βουλευτές αλλά και από στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπός Γιάννης Οικονόμου και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, οι οποίοι άφησαν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αλλαγής του με την επίκληση της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να γίνει μία βολιδοσκόπηση. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, «τρέχουν» και έρευνες προκειμένου να αφουγκραστεί το κυβερνητικό επιτελείο τι στάση της κοινωνίας έναντι μιας τέτοιας αλλαγής.

Οι υπέρμαχοι

Οι υπέρμαχοι της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που είναι και η πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία και ότι πρέπει να γίνει η κίνηση τώρα, δύσκολα θα βρεθεί άλλος, καταλληλότερος χρόνος. Άλλωστε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ ούτως ή άλλως, το πολιτική αφήγημα της φετινής ΔΕΘ στηρίζεται στο δίλημμα σταθερότητα ή ακυβερνησία σε μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων.

Ο κίνδυνος

Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη και συνομιλητές του πρωθυπουργού που εκτιμούν ότι μία τέτοια πρωτοβουλία κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. «Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι κινήσεις που γίνονται σε φόντο νευρικότητας, σπάνια βγαίνουν σε καλό» λένε και εδράζουν την άποψή τους σε δύο επιχειρήματα: Ότι μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να εκληφθεί ως κίνηση πανικού και ηττοπάθειας από την αντιπολίτευση και κατ επέκταση από τους πολίτες και κυρίως ότι θα πλήξει καίρια την εικόνα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που έχει επενδύσει συστηματικά στο θεσμικότητα του πολιτικού του προφίλ.

Advertisement

Μνημονεύουν μάλιστα τα επικριτικά σχόλια φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που ασκούν έντονη κριτική σε όσους εισηγούνται την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καλείται μέχρι το Σάββατο να πάρει την τελική του απόφαση. Αν κλείσει ξανά τη σχετική συζήτηση, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει χρόνος να την ξανανοίξει.

Αν προχωρήσει στη νέα αλλαγή – και ήδη έχει στο συρτάρι του τουλάχιστον δύο επεξεργασμένα σενάρια – θα πάρει και το πολιτικό ρίσκο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement