Γιατί η Ελισάβετ δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα ως βασίλισσα

Advertisement

Στην 70χρονη πορεία της ως βασίλισσα της Αγγλίας, η Ελισάβετ η δεύτερη δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, ούτε επίσημα ούτε ιδιωτικά.

Εκ πρώτης όψεως το γεγονός αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη εντύπωση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο σύζυγος της Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και αποτελούσε μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Επίσης, η Ελισάβετ ως βασίλισσα είχε ταξιδέψει σχεδόν σ’ όλον τον κόσμο (σε πάνω από 100 χώρες) κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Advertisement

Σύμφωνα με το BBC, η αιτία της… μη προτίμησής της στην Ελλάδα αναζητείται στα αισθήματα που έτρεφε ο Φίλιππος για την Ελλάδα. Ο σύζυγος της Ελισάβετ φέρεται να ήταν ενοχλημένος με την Ελλάδα για μία σειρά από γεγονότα όπως η δίκη από την οποία πέρασε ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας.

Η Ελισάβετ, ο Φίλιππος και τα παιδιά τους το 1951
Η Ελισάβετ, ο Φίλιππος και τα παιδιά τους το 1951 AP

Γενικά, ο θεσμός της μοναρχίας έχει προκαλέσει στην Ελλάδα πολύ μεγάλες αναταράξεις και αντιδράσεις, πράγμα που δεν διέφευγε από το βασιλιά Φίλιππο. Εκτός όλων των άλλων, ο Φίλιππος σε πολύ μικρή ηλικία, αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα το 1922 όταν εκδιώχθηκε η οικογένειά του.

Η Ελισάβετ πάντως έχει πατήσει ελληνικό έδαφος, πριν όμως αναλάβει καθήκοντα. Η επίσκεψη αυτή έλαβε χώρα το 1950 μετά από πρόσκληση του τότε βασιλιά Παύλου ο οποίος ήταν ξάδελφος του πρίγκιπα Φίλιππου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement