Άνοιγμα σχολείων: Πότε πρέπει να φοράνε μάσκα οι μαθητές

Advertisement

Επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, χωρίς μάσκες και self test, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις στα νέα μέτρα για την επιστροφή στα θρανία σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Ειδικότερα, σε περίπτωση κρούσματος ο μαθητής θα παραμείνει στο σπίτι του για 5 μέρες και όταν επιστρέψει, θα πρέπει να φοράει μάσκα για ακόμη 5 μέρες.

Advertisement

Μάλιστα η επιτροπή ανακοίνωσε επίσης:

-Σε όλους τους χώρους του σχολείου η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική.

-Σύσταση για τεστ όταν υπάρχουν συμπτώματα

Διαχείριση κρούσματος στο σχολείο

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει σύμπτωμα τα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, η οικογένεια καλείται να παραλάβει το παιδί. Προβλέπεται απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας. Επίσης:
  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα συστήνεται διενέργεια rapid test ή PCR. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον και το σχολείο δεν κλείνει.

Εάν βγει αρνητικό το τεστ, επιστρέφει στο σχολείο. Εάν η ιατρική αξιολόγηση οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19 επιστρέφει επίσης στο σχολείο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement