Πακέτο 5,5 δισ. ευρώ ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Advertisement

Ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb.gr προσδιορίζουν το κόστος που έχει αποφασισθεί για την στήριξη της μεσαίας τάξης, τους ευάλωτους και τα νοικοκυριά περίπου στα 5,5 δισ. Ευρώ σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό με στόχο την ανακούφιση εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας.

Όπως εξηγούν πρόκειται για ένα σχέδιο στοχευμένο με πολλές πτυχές για να καλύψει κάθε ανάγκη που έχει δημιουργηθεί λόγω των ιδιότυπων συνθηκών και κυρίως ευμετάβλητο ώστε να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που θα διαμορφωθούν και το επόμενο διάστημα.

Επτασφράγιστο μυστικό για την κυβέρνηση παραμένει το πρόγραμμα στέγης το οποίο δεν αποκλείεται να αφορά και άλλες ηλικιακές ομάδες εκτός των νέων που έχει γίνει γνωστό έως σήμερα.

Advertisement

Σημαντικές είναι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν για το επίδομα θέρμανσης, την επιταγή ακρίβειας ή το food pass, ενώ θα συνεχιστεί η στήριξη στο κόστος ενέργειας με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Το Fuel pass 3 θα διαμορφωθεί αναλόγως με την πορεία στις τιμές καυσίμων.

Επιπλέον μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι:

  • Εκπτωτικά πακέτα για τα μέσα μεταφοράς
  • Ενισχυμένη επιδότηση στο φυσικό αέριο
  • Παράταση έξι μηνών του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε μεταφορές, σινεμά, καφέ, μη αλκοολούχα κτλ.

Δείτε: Η Διευθύντρια του newsbomb.gr Αμαλία Κάντζου μιλά στο CNN Greece για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Advertisement

Επιπροσθέτως και όπως έγραψε ήδη από το πρωί το newsbomb.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοίνωσει επίσης:

Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 5,5%. Στα προ μνημονίων επίπεδα ύστερα από 10 χρόνια σχεδιάζεται να φτάσει την Πρωτομαγιά του 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με τον βασικό μισθό να είναι σήμερα στα 713 ευρώ, η αύξηση στα 751 ευρώ ισούται με έξτρα 518 ευρώ τον χρόνο (14 μισθοί επί 37 ευρώ η αύξηση). Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας που θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ

Αύξηση 6,5%-7% σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Ύστερα από 12 χρόνια «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις από 1-1-2023. Το ποσοστό της αύξησης καθορίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου (προστίθενται και διαιρούνται διά δύο). Ωστόσο, όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Επιπλέον, αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Advertisement

Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης. Θα καταργηθεί η φορολογική Εισφορά Αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς. Η «φορολογική» Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Ολοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν τη συγκεκριμένη εισφορά.

Μείωση εισφορών. Επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% που υπολείπεται από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Παράλληλα μείωση των εισφορών θα γίνει και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Πρόγραμμα φθηνής στέγης. Ατοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και με την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών – και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους εργαζομένους και ανέργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent-to-own). Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα θα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement