Η ημέρα που γεννήθηκε ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Advertisement

Ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται 77 ετών. Ο «αυτοκράτορας»  Φράντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν, γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, στο Μόναχο, τη χρονιά που τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος (1945).

Ξεκίνησε την καριέρα του πολύ νέος, το 1959 και έπαιξε στους Βαυαρούς μέχρι το 1977, όταν αποφάσισε να πετάξει στις ΗΠΑ για να υπογράψει με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης. Στις ΗΠΑ παρέμεινε τρία χρόνια πριν επιστρέψει στη Γερμανία για μερικές σεζόν (1980-1982) με το Αμβούργο. Στην συνέχεια, για να τελειώσει την καριέρα του, γύρισε στις ΗΠΑ μία τελευταία χρονιά, για τον Κόσμο.

Αρχισε να αγωνίζεται ως μέσος, αλλά ήταν εκείνος που καθιέρωσε κι ανέδειξε τη θέση του λίμπερο. Μάλιστα σε πρωτοποριακό για την εποχή ρόλο, με ελευθερία κινήσεων, δημιουργώντας παιχνίδι απ’ τα μετόπισθεν, κατέβαζε την μπάλα και γινόταν ο οργανωτής της ομάδας. Χάρη στην κίνηση, τους ελιγμούς, το στυλ και την  προσωπικότητά του «κέρδισε» το  προσωνύμιο «Κάιζερ».

Με την Μπάγερν προφανώς κέρδισε τα πάντα, ενώ κατάφερε να πάρει δύο «χρυσές μπάλες». Στην καριέρα του ως παίκτης, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα ύπελλα Γερμανίας, τρία πρωταθλήματα NASL (ΗΠΑ), τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα  διηπειρωτικό, ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ως προπονητής κατέκτησε ένα γερμανικό πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο UEFA και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement