Βασιλιάς Kάρολος: Το βασιλικό «φιρμάνι» για τις απολύσεις που έρχονται – Η αγωνία του προσωπικού

Advertisement

Πληροφορίες λένε οτι οι εργαζόμενοι είναι εκνευρισμένοι και συγκλονισμένοι καθώς έως και 100 υπάλληλοι του Clarence House ενημερώθηκαν οτι θα μπορούσαν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Δεκάδες μέλη του προσωπικού του Clarence House έχουν ειδοποιηθεί για την απόλυση τους καθώς τα γραφεία του Βασιλιά Κάρολου και της «βασιλικής συζύγου» Καμίλα μετακομίζουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά το θάνατο της Βασίλισσας, σύμφωνα με τον Guardian.

Έως και 100 υπάλληλοι στην πρώην επίσημη κατοικία του Βασιλιά, συμπεριλαμβανομένων μερικών που εργάζονταν εκεί για δεκαετίες, έλαβαν ειδοποίηση ότι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους, μετά απο την εντατική εργασία των τελευταίων ημερών που έκαναν για να διευκολύνουν την άνοδό του στο θρόνο.

Advertisement

Ιδιωτικοί γραμματείς, το γραφείο οικονομικών, η ομάδα επικοινωνίας και το οικιακό προσωπικό είναι μεταξύ εκείνων που έλαβαν «ειδοποίηση» οτι κινδυνεύουν κατά τη διάρκεια της τελετής των ευχαριστιών για τη βασίλισσα, στον Καθεδρικό Ναό St Giles στο Εδιμβούργο τη Δευτέρα.

Πολλοί υπάλληλοι υπέθεταν ότι θα συγχωνεύονταν στο νέο σπίτι του Βασιλιά, ισχυριζόμενοι ότι δεν τους δόθηκε καμία ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε μέχρι να φτάσει η επιστολή από τον σερ Κλάιβ Άλντερτον, τον κορυφαίο βοηθό του Βασιλιά. Μια πηγή είπε: «Όλοι είναι απολύτως οργισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών γραμματέων και της ανώτερης ομάδας. Όλο το προσωπικό εργάζεται αργά κάθε βράδυ από την Πέμπτη, για να ανταποκριθεί στις εξελίξεις. Ο κόσμος ταράχτηκε εμφανώς από αυτό».

Στην επιστολή του, την οποία επικαλείται ο Guardian, ο Άλντερτον έγραψε: «Η αλλαγή στον ρόλο των εντολέων μας θα σημαίνει επίσης αλλαγή για το νοικοκυριό μας… Το χαρτοφυλάκιο εργασίας που αναλήφθηκε προηγουμένως σε αυτό το νοικοκυριό, υποστηρίζοντας τα προσωπικά συμφέροντα, τις πρώην δραστηριότητες και το νοικοκυριό του πρώην Πρίγκιπα της Ουαλίας δεν θα εκτελείται πλέον και το νοικοκυριό … στο Clarence House θα κλείσει. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η ανάγκη για τις θέσεις που βασίζονται κυρίως στο Clarence House, το έργο του οποίου υποστηρίζει αυτούς τους τομείς, δεν θα χρειάζεται πλέον».

Advertisement

Ο ιδιωτικός γραμματέας του Βασιλιά πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι αυτά είναι ανησυχητικά νέα και ήθελα να σας ενημερώσω για την υποστήριξη που είναι διαθέσιμη σε αυτό το σημείο». Πρόσθεσε ότι το προσωπικό που παρέχει «άμεση, στενή, προσωπική υποστήριξη και συμβουλές» στον Κάρολο και την Καμίλα θα παραμείνει στη θέση του.

Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί μια περίοδος διαβούλευσης, που θα ξεκινήσει μετά την κρατική κηδεία την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου. Στο προσωπικό που απολύεται αναμένεται να προσφερθούν λύσεις για εναλλακτική απασχόληση σε όλα τα βασιλικά νοικοκυριά, βοήθεια για την εύρεση νέων θέσεων εργασίας στο εξωτερικό και «ενισχυμένη» πληρωμή απολύσεων πέρα ​​από το ελάχιστο νόμιμο.

Εκπρόσωπος του Clarence House δήλωσε: «Από την περασμένη εβδομάδας, οι εργασίες του νοικοκυριού του πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης έχουν σταματήσει και, όπως απαιτείται από το νόμο, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης. Το προσωπικό μας έχει προσφέρει μακροχρόνια και πιστή υπηρεσία και, ενώ ορισμένες απολύσεις θα είναι αναπόφευκτες, εργαζόμαστε επειγόντως για να εντοπίσουμε εναλλακτικούς ρόλους για τον μεγαλύτερο αριθμό του προσωπικού».

Advertisement

Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα ζήσουν τελικά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Προς το παρόν, μόνο τμήματα του παλατιού του Μπάκιγχαμ είναι κατοικήσιμα καθώς εκτελούνται μεγάλα έργα που αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια. Υπάρχουν εικασίες ότι ο Βασιλιάς, ο οποίος φημολογείται ότι δεν αγαπά ιδιαίτερα το παλάτι, θα το χρησιμοποιούσε για επίσημους σκοπούς, όπως δεξιώσεις, ακροατήρια, επενδύσεις και συμπόσια, ενώ θα διατηρήσει το κοντινό Clarence House ως τη βασική του κατοικία στο Λονδίνο.

Όταν το γραφείο του ρωτήθηκε για αυτό το 2017, όταν ήταν ακόμη Πρίγκιπας της Ουαλίας, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ θα παραμείνει η έδρα της μοναρχίας και η επίσημη κατοικία του κυρίαρχου. Δεν έχουν δοθεί πρόσφατα λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές ρυθμίσεις διαβίωσής του.

Σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση του Clarence House νωρίτερα φέτος, ο Βασιλιάς απασχολούσε 101 άτομα με πλήρη απασχόληση. Ανάμεσά τους 31 υπάλληλοι στο γραφείο των ιδιωτικών γραμματέων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών και βοηθών ιδιωτικών γραμματέων, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού.

Advertisement

Παρόμοιος αριθμός εργάζεται στο τμήμα οικονομικών, ενώ απασχολεί 12 στο γραφείο επικοινωνίας του. Τα 28 μέλη του οικιακού του προσωπικού περιλαμβάνουν τέσσερις σεφ, πέντε διευθυντές σπιτιών, τρεις παρκαδόρους και δύο μπάτλερ. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση κρατικών επιχορηγήσεων, η Βασίλισσα απασχολούσε 491 προσωπικό πλήρους απασχόλησης.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα εάν ο Βασιλιάς θα διατηρήσει τη χρήση του Κάστρου στο Ουίνδσορ για τα Σαββατοκύριακα και του Σάντρινγκχαμ, το οποίο επισκεπτόταν η αείμνηστη βασίλισσα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το νέο βασιλικό ζεύγος έχει επίσης μια κατοικία στο Birkhall στο κτήμα Balmoral, στο Highgrove στο Gloucestershire και στο Llwynywermod, ένα εξοχικό σπίτι στην Ουαλία.

Ο νέος πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Ουίλιαμ και Κέιτ μετακόμισαν πρόσφατα στο Ουίνδσορ και μετακόμισαν στο Adelaide Cottage, ενώ διατήρησαν το διαμέρισμά τους στο Kensington Palace για επίσημους σκοπούς. Όταν πέθανε η βασιλομήτωρ, ο Δούκας της Υόρκης ανέλαβε τη Βασιλική Στοά στο Γουίνδσορ. Ενώ μερικά από τα 83 μέλη του προσωπικού της αναδιατάχθηκαν σε άλλα βασιλικά σπίτια, άλλα αφέθηκαν να φύγουν.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement