Τελικά η στεγαστική παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά το πολύ σε 3.000 δάνεια τα οποία θα πληρώνουν για 30 χρόνια με το 42% του καθαρού βασικού μισθού οι ιδιωτικοί υπάλληλοι…
Σε διευκρινίσεις το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι «οι ωφελούμενοι θα είναι 10.000…». Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι σε κάθε σπίτι θα ωφεληθούν κατά μέσο όρο 3, τουλάχιστον, άτομα (το ζευγάρι και ένα τέκνο). Κατά συνέπεια 10.000 (ωφελημένοι) :3 (άτομα ανά κατοικία) = 3.300 δάνεια…
Δόση μέχρι τη συνταξιοδότηση
Ως προς τη δόση του δανείου, μετά την επιδότηση του επιτοκίου, αυτή στα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται στα 275-285 ευρώ. Αν πρόκειται για δάνειο 100.000 ευρώ, σύμφωνα με το κυβερνητικό παράδειγμα, δια 275 το μήνα, μας κάνει 363 (μηνιαίες) δόσεις, ήτοι το δάνειο θα εξυπηρετείται για 30 και πλέον χρόνια!
Γι αυτό και στο πρόγραμμα έχουν βάλει σαν προϋπόθεση για εργαζόμενος να είναι έως 39 ετών. Ώστε να πληρώνει δόσεις μέχρι να συνταξιοδοτηθεί (στο 69ο έτος της ηλικίας τότε λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής….)
Αναφορικά με την δόση (275 ευρώ) αυτή ανέρχεται στο 42% των καθαρών του βασικού μισθού. Κατά συνέπεια, δύσκολα θα αναλάβει τέτοιο βάρος ένας νέος ή ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει οικογένεια, ακριβώς λόγω μεγάλης δόσης (εν σχέσει με τα μηνιαία έσοδά τους) στην αποπληρωμή του δανείου…
Να σημειωθεί ότι στον λογαριασμό της Εργατικής Κατοικίας (που υπήχθη στον ΟΑΕΔ, πλέον ΔΥΠΑ) υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 1.9 δις ευρώ από τις εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων (σ.σ. αν και δεν τα αποδίδει όλα ο εισπράττων ΕΦΚΑ, καθώς παρουσιάζει ετήσια ελλείμματα στη χρήση του…). Το μεγαλύτερο μέρος αυτόν των σχολαζόντων κεφαλαίων είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) και συνυπολογίζονται στα πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης!
Με βάσει αυτά τα χρήματα αφενός θα μπορούσαν να ανεγερθούν εργατικές-κοινωνικές κατοικίες (συνταξιούχοι, άνεργοι κ.α.), αλλά και να επιδοτηθεί το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων.
Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να δεσμευτούν επαρκεί κονδύλια για την κατασκευή κατοικιών-διαμερισμάτων, επιλέγοντας πρώτον τα ιδιόκτητα γήπεδα της Εργατικής Κατοικίας, ορισμένων εκ των οποίων έχουν καταπατηθεί και ακολούθως τα δημόσια κτήματα, οικόπεδα των Δήμων, τυχόν συνεισφορά της Εκκλησίας…
Εισφορές υπέρ Εργατικής Κατοικίας
Και την στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να κινητοποιεί κονδύλια για την εργατική-κοινωνική κατοικία, ταυτόχρονα καταργεί την εργατική και εργοδοτική εισφορά υπέρ Εργατικής Κατοικίας. Μέσω της όποιας θα μπορούσε να κινητοποιήσει πόρους για την στεγαστική ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Το δε έμμεσο (μη μισθολογικό) εργατικό κόστος (σαν κίνητρο απασχόλησης, θα μπορούσε να μειωθεί με την επιδότηση (κοινωνικοί και εθνικοί πόροι) των ασφαλιστικών εισφορών των μακροχρόνια ανέργων και των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας…