Βασίλισσα Ελισάβετ: Τελευταία υπόκλιση με μια επιβλητική τελετή

Advertisement

Το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ είπαν χθες σε μια λαμπρή τελετή στη βρετανική πρωτεύουσα, η οικογένειά της, οι αρχηγοί κρατών, βασιλείς και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε η πομπή, έπειτα από δέκα ημέρες εθνικού πένθους.

Η επιβλητική τελετή ήταν η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος και κατέληξε το βράδυ με τον ενταφιασμό της μακροβιότερης μονάρχη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνσδορ, όπου κηδεύτηκε και ο σύζυγός της, δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος.

H κηδεία της βασίλισσας τελέστηκε σε τέσσερα στάδια, περιλαμβάνοντας δεκάδες πρωτόκολλα, συμβολισμούς και μια προσεκτικά «χορογραφημένη» παρέλαση αγημάτων που ετοιμάζονται γι’ αυτό το γεγονός εδώ και χρόνια.

Advertisement

Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ τελέστηκε η πολιτική κηδεία υπό τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, Τζάστιν Ουέλμπι, ο οποίος απήγγειλε αποσπάσματα της Βίβλου και απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα. Με πρόσωπα σκυθρωπά και με εμφανή συγκίνηση, ο νέος βασιλιάς, Κάρολος Γ’, ο διάδοχος Ουίλιαμ και τα παιδιά της πριγκίπισσα Αννα και πρίγκιπας Αντριου συνόδευσαν το φέρετρο από το Ουέστμινστερ Χολ στο Αβαείο.

Σύσσωμη παρευρέθη η οικογένειά της, ενώ το «παρών» έδωσαν ο 9χρονος Τζορτζ και η 7χρονη Σάρλοτ (δεύτερος και τρίτη στη διαδοχή για το θρόνο). Είχαν προηγηθεί οι αφίξεις 2.000 προσκεκλημένων, πρωθυπουργοί και πρόεδροι (νυν και πρώην) ξένων χωρών, ηγέτες, βασιλείς, διασημότητες και 200 επιλαχόντες πολίτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και η σύζυγός του Τζιλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν, ήταν ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους.

Advertisement

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εξόδιο ακολουθία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο και στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της σημείωσε: «Η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια της μακράς της θητείας, υπηρέτησε την πατρίδα της με υποδειγματική αφοσίωση.

Εξασφάλισε τη σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και εδραίωσε τις σχέσεις του με την Κοινοπολιτεία και τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελώντας το σημείο αναφοράς στην πορεία της χώρας της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού, που βλέπουμε έκδηλα από τον βρετανικό λαό στους δρόμους του Λονδίνου, θα την συνοδεύουν για πάντα».

Υπό τους ήχους της πένθιμης γκάιντας του Μπινγκ Μπεν, που χτυπούσε κάθε λεπτό, και τους κανονιοβολισμούς από το Χάιντ Παρκ η πομπή που συνοδεύτηκε από αγήματα του στρατού κινήθηκε αργά στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η νεκρώσιμη πομπή -η βασιλική νεκροφόρα μετέφερε το φέρετρο- κινήθηκε από το Αβαείο προς της Αψίδα του Ουέλινγκτον, με ενδιάμεση στάση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και από εκεί στο Κάστρο του Ουίνσδορ. Το προσωπικό του Μπάκιγχαμ είπε το τελευταίο αντίο στην εκλιπούσα Ελισάβετ που βασίλευσε για 70 χρόνια, ενώ στο Ουίνσδορ την περίμεναν, μεταξύ άλλων, δύο από τα αγαπημένα της κόργκι, ο Μούικ και η Σάντι.

Advertisement

Το τελευταίο «κεφάλαιο» γράφτηκε στο Κάστρο του Ουίνσδορ όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, παρουσία 800 ανθρώπων, και το βάθρο που βρισκόταν το φέρετρο υποχώρησε στη βασιλική κρύπτη. Το τελευταίο στάδιο της κηδείας, ο ενταφιασμός, πραγματοποιήθηκε ιδιωτικά, και το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, χαρακτηρίζοντάς της «αυστηρά οικογενειακή περίσταση».

Οι αρμόδιοι υπολογίζουν πως το συγκεντρωμένο πλήθος κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε η πομπή ανήλθε στα δύο εκατομμύρια, καθώς στη χώρα είχε κηρυχθεί επίσημη αργία. Πολλοί έκλαιγαν, άλλοι προσεύχονταν σιωπηρά, και αρκετοί έραιναν λουλούδια το άγημα.

Στις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου τοποθετήθηκαν γιγαντοοθόνες στους δρόμους, κινηματογράφοι άνοιξαν από νωρίς, παμπ και καταστήματα έδειχναν σε συνεχή ροή την τελετή, ενώ εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο μετέδιδαν το παγκοσμίου εμβέλειας γεγονός, που σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής.

 Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement