Η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας εμφανίστηκε τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησής της, ιδιαιτέρως αισιόδοξη, ότι τα σχέδια της θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες τα προγνωστικά οδηγούν προς άλλη κατεύθυνση.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε τα επιτόκια στο 2,25%, η λίρα σε σχέση με το δολάριο υποτιμήθηκε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 51 ετών, ενώ οι τράπεζες οδηγούνται στο πάγωμα νέων στεγαστικών δανείων.
Όλα τα παραπάνω, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν άμεση επίδραση και στη ζωή των Βρετανών πολιτών. Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής δεν τους αφήνει άλλη επιλογή: Πολλοί πρέπει να αναζητήσουν δεύτερη δουλειά.
Υπερωρίες ή (και) δεύτερη δουλειά;
Σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής Royal London, όπου και συμμετείχαν 4,000 Βρετανοί, το 16% των ερωτηθέντων έχουν ήδη μια δεύτερη δουλειά, ενώ το 30% από αυτούς οδηγούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Αν κάποιος υπολογίσει αυτά τα ποσοστά στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, σημαίνει ότι πάνω από 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ήδη περισσότερες από μία δουλειές, ενώ επιπλέον 10 εκατομμύρια σκέφτονται να βρουν και μια δεύτερη εργασία.
Κάποιοι από αυτούς σκέφτονται ως ένα ακόμη σενάριο να αυξήσουν τις ώρες εργασίας τους στο ήδη υπάρχων εργασιακό τους περιβάλλον: Το 28% δουλεύει ήδη 48 ώρες την εβδομάδα ενώ το 1/5 πάνω από 56 ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας δεν συνάδουν με αυτά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), τα οποία δείχνουν περίπου 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους να έχουν μια δεύτερη δουλειά. Γενικά όμως παρατηρείται αυξητική τάση στο συγκεκριμένο φαινόμενο κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Υποτίμηση λίρας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο
Η υποτίμηση της λίρας χθες έναντι του δολαρίου δεν βοηθάει τη κατάσταση. Ήδη στο ξεκίνημα της εβδομάδας, η στερλίνα έπεσε στο 1,03 έναντι του δολαρίου -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 51 ετών- ενώ στην είδηση αυτή η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι «δεν θα διστάσει» να ανεβάσει ξανά τα επιτόκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την άνοιξη αναμένεται τα επιτόκια να έχουν σκαρφαλώσει μέχρι και στο 6%, με στόχο βέβαια να περιοριστεί η καταναλωτική δραστηριότητα και επομένως ο πληθωρισμός που εδώ και μήνες βρίσκεται κοντά στο 10%.
Ως άμεση συνέπεια, τράπεζες όπως η Virgin Money και η Skipton Building Society ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα παγώσουν τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων προς νέους πελάτες, καθώς φοβούνται ότι δεν θα αποπληρωθούν.
Μένει να δούμε πόσες ακόμα τράπεζες θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία, καθώς την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Κούασι Κουαρτένγκ μοιάζει αμετακίνητος στις αποφάσεις του – με την ελπίδα ότι η οικονομική του πολιτική θα προσελκύσει νέες επενδύσεις.