Το κίνημα της γραβάτας γυρνά την πλάτη στην κυβέρνηση

Advertisement

Πυρ ομαδόν έβαλαν χθες κατά των κυβερνητικών πολιτικών σε κοινή Συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Εκπροσωπώντας ένα μεγάλο τμήμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτοπασχολουμένων και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων μετέφεραν την έντονη δυσφορία χιλιάδων πολιτών για τις επιλογές της κυβέρνησης, που όπως τόνισαν οδηγούν σε “λουκέτα” και αφανισμό του στων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

“Υπάρχει μονοπώληση της αγοράς από λίγες επιχειρήσεις” τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ) κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου κάνοντας λόγο για συντονισμένο πλάνο αφανισμού των μικρομεσαίων, στη βάση του Σχεδίου Πισσαρίδη, που είχε, όπως ανέφερε, αντιμετωπίσει ως παθογένεια την ύπαρξη πολλών μικρών επιχειρηματικών μονάδων.

Advertisement

”Πάνω από 50% δε θα αντέξει στην πενταετία” τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάνοντας λόγο για πάνω από 150 χιλ “επιχειρήσεις ζόμπι” που ουσιαστικά δεν κλείνουν γιατί δεν μπορούν να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες και εκκαθαρίσεις υποχρεώσεων.

Ο πρόεδρος, μάλιστα, του ΕΕΑ αμφισβήτησε το “success story” της οικονομίας, όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι στους “μικρές επιχειρήσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη αλλά ύφεση στο 20-30%”. “Τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια” σημείωσε με νόημα εστιάζοντας στο ότι η καταγεγραμμένη ανάπτυξη δεν αφορά τις μεγάλες πλειοψηφίες των μικρών επαγγελματιών κι επιχειρήσεων.

“Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές επιχειρήσεις” προσέθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Advertisement

“Είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία και η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στους μικρομεσαίους” ανέφερε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός. “Υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός. Δε θα μείνουμε μόνο εδώ” ανέφερε από την πλευρά της, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, η Γεν. Γραμματέας Μαρία Μπρουζούκη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο κ. Νικόλαο Γιάννη.

Χάνει το κίνημα της γραβάτας;

Ουσιαστικά οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μέρος των οποίων είχαν “πυκνώσει” την περίοδο 2015-19 τις τάξεις του “κινήματος της γραβάτας” με αιχμή τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και που οδηγούσαν, όπως είχε τότε αναφερθεί, σε οικονομικό μαρασμό, πλέον “πυροβολούν” κατά της σημερινής κυβέρνησης, με υψηλούς μάλιστα τόνους.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Βερβεσός, λόγω του “Νόμου Βρούτση” για τις ασφαλιστικές εισφορές, το όποιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εξανεμίζεται από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της μεταβλητής του πληθωρισμού, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, αναμένεται οι εισφορές από το νέο έτος να αυξηθούν κατά 7-10% περίπου, ανάλογα με το πού θα κλείσει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

Advertisement

Σχολιάζοντας μάλιστα αναφορές για φαινόμενα φοροδιαφυγής σε μικρομεσαίους, που ουσιαστικά, όπως σημειώνεται, “ισοσταθμίζουν” την όποια επιβάρυνση από αυξήσεις εισφορών ή των μεγάλων συντελεστών ΦΠΑ, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων αφού καταδίκασαν όσους παρανομούν, έκαναν λόγο για απουσία πολιτικής βούλησης της πολιτείας να αντιμετωπίσει φαινόμενα παραβατικότητας. Κάλεσαν, δε, σε μειώσεις του ΦΠΑ ώστε πλέον να μην κινητοδοτείται η φοροδιαφυγή σημειώνοντας ότι όταν στο παρελθόν αποκλιμακώθηκε ο ΦΠΑ (π.χ. στην εστίαση) η μείωση αυτή πέρασε στις τιμές, με κομβικό μάλιστα τον ρόλο των θεσμικών εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων.

Εκτός οι ΜμΕ

Πάντως συνολικά οι φορείς της αγοράς εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, από το πεδίο των φόρων έως αυτό της ενεργειακής πολιτικής.“Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εκτός της κύριας κυβερνητικής στόχευσης σχετικά με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας και αυτό το τμήμα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις” τόνισε ο κ. Καββαθάς και προσέθεσε ότι: “Τα κυβερνητικά μέτρα κινήθηκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τόλμησαν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Κάθε παρέμβαση ενίσχυσης των εισοδημάτων, έμμεση ή άμεση είναι καλοδεχούμενη, ιδίως όταν αυτή η ενίσχυση κατευθύνεται σε κατηγορίες συμπολιτών μας με υψηλή οριακή ροπή προς κατανάλωση, όπως είναι οι χαμηλό-συνταξιούχοι και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Advertisement

Ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα «πέσουν» στην αγορά για να ανακόψουν την υφεσιακή τροχιά στην οποία έχουμε εισέλθει και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν κυρίως μέρος της εξελισσόμενης κρίσης ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, παρόχους ενέργειας, αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο. Δυστυχώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν άγγιξαν πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων”.

Τα αιτήματα

Επιπλέον ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ) κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι “τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν διττή στόχευση. Από τη μία στη μείωση των τιμών και της ενέργειας και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών και παράλληλα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μας ώστε επιβιώνοντας σήμερα, να έχουν προοπτικές ανάπτυξης αύριο.

Αναφέρω συνοπτικά ποια είναι τα μέτρα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα:

Advertisement
 • -Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας,
 • – Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα,
 • -Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%,
 • -Να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

“Πολύ σημαντική σχετικά με το «αύριο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και προς αυτές, οι οποίες μέχρι και αυτή την στιγμή παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό μας σύστημα. Όσο δεν ενισχύεται η ρευστότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για αυτήν” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ και προσέθεσε:

“Σε καμία οικονομία του κόσμου δεν μπορεί να «ανθίσει» η επιχειρηματική δραστηριότητα με επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από χρηματοδοτικά εργαλεία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τον κίνδυνο των αυξημένων εισφορών από τις αρχές του 2023 και για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που «ακουμπά» και τους μικρομεσαίους σχετικά με την μη καταβολή συντάξεων αν υπάρχει οφειλή του δικαιούχου πάνω από 20.000 ευρώ.”

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός (πρόεδρος ΔΣΑ) επισήμανε πως: “ελεύθεροι επαγγελματίες οι επιστήμονες και οι μικρομεσαίοι σε οικονομικό διωγμό. Βρίσκονται ανάμεσα στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους. Αγνοήθηκαν πλήρως από τον Πρωθυπουργό στις εξαγγελίες της ΔΕΘ. ‘Έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά 460.000 το 2022».

Advertisement

Παράλληλα ζήτησε:

 • -Αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023,
 • -Κατάργηση ή άλλως αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος,
 • -Εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25 χιλιάδες ευρώ,
 • -Χορήγηση κινήτρων σε νέους επαγγελματίες , μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών,
 • -Επιβολή πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δίκες,
 • -Χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ) κ. Γεώργιος Ρούσκας επισήμανε,

– Ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί από την Κυβέρνηση η αύξησή τους από 01.01.2023 κατά 10% σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο «Βρούτση» λόγω τιμαριθμικής προσαρμογής καθώς ήδη αρκετοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Ως προς τους φορολογικούς συντελεστές, ότι θα πρέπει τουλάχιστον να εξισωθούν με αυτές των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις να έχουν ευνοϊκότερους συντελεστές.

Advertisement

– Ως προς τους πλειστηριασμούς, ότι θα πρέπει, επιτέλους, η Πολιτεία να θεσπίσει κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας καθώς και για τον ακριβή ορισμό της «ευαλωτότητας» του οφειλέτη.

– Ως προς το τέλος επιτηδεύματος, ότι πρόκειται για φόρο που πρέπει να καταργηθεί καθώς επιβάλλεται ανεξαρτήτως εισοδήματος και φοροδοτικής ικανότητας. Ως προς την ψηφιοποίηση, ότι ο Έλληνας Συμβολαιογράφος στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει επωμιστεί το βάρος πλήθους εργασιών και αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου που δεν αρνείται να εκτελέσει. Εν τούτοις το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει φροντίσει να οργανώσει τις Υπηρεσίες του με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο συμβολαιογράφος στην άσκηση του λειτουργήματός του.

Παράδειγμα επί αυτού αποτελεί το Κτηματολόγιο, στο οποίο ενώ έγιναν βήματα προόδου προς την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, εντούτοις, κυρίως, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Φορέα και των Κτηματολογικών Γραφείων ανατρέπει τα θετικά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης, προκαλεί καθυστερήσεις στους χρόνους ολοκλήρωσης της συναλλαγής, δημιουργεί προβλήματα στην δανειοδότηση των ενδιαφερομένων και κατ’ επέκταση στην ίδια την συναλλαγή και επιτείνει την ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων.

Advertisement

Από την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος , η Γεν. Γραμματέας κυρία Βουζούκη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο κ. Νικόλαο Γιάννη ζήτησε :

 • -Την Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
 • – Την ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για δημιουργία και αναβάθμιση Ατομικών επιχειρήσεων και Αστικών Εταιρειών,
 • – Την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών,
 • -Την θέσπιση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες,
 • -Τη θέσπιση 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές,
 • -Την αύξηση των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement