«Ο Ιησούς ήταν σπουδαίος προπονητής»… ! Με αυτή την φράση, ο Επίσκοπος, Εμανουέλ Γκομπιγιάρ, τοποθετήθηκε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), για τη σχέση του Βατικανού με τον αθλητισμό και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι.
«Σε ολόκληρο τον πλανήτη, το 80% του πληθυσμού έχει σχέση με τον αθλητισμό, μεταξύ αυτών που τον ασκούν, των οικογενειών των παιδιών κι εκείνων που τον παρακολουθούν στην τηλεόραση», εκτιμά ο βοηθός επίσκοπος της Λιόν, ο πρώτος επίσκοπος στην Ιστορία, που ανέλαβε να φέρει πιό… κοντά το Βατικανό με τον αθλητισμό.
Ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος για την Εκκλησία, προκειμένου να «μένει σε επαφή με όσα περνούν οι άνθρωποι», πιστεύει ο Γκομπιγιάρ, ένας από τους ομιλητές στο διεθνές συμπόσιο για τον αθλητισμό, που διοργανώθηκε την Πέμπτη (22/9) και την Παρασκευή (23/9), από το Βατικανό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός φίλαθλος, αναμένεται να παρουσιάσει εν κατακλείδι μια «δήλωση» πιστή στο «πνεύμα της Ολυμπιακής Χάρτας, σχετικά με τις αξίες της αδελφότητας, της συνοχής, της ευθραυστότητας της υποδοχής», ιδίως μέσω της ένταξης των ατόμων με αναπηρία και των κοινωνικών εταίρων, επισημαίνει ο Επίσκοπος.
Η άλλη αθλητική αξία, στην οποία αναγνωρίζει τον εαυτό του, αυτός ο εκπρόσωπος μιας σύγχρονης Εκκλησίας είναι το πνεύμα της «κοινότητας»: «Ο Ιησούς ήταν ένας τρομερός… προπονητής! Κατ’ αρχήν περπατά διαρκώς. Και είναι με μια ομάδα δώδεκα ατόμων, που είναι όλοι εντελώς διαφορετικοί, με διαφορετικές ιστορίες. Και τους έκανε μια ομάδα… μέχρι θανάτου».
Το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τον αθλητισμό, «δεν είναι μόνο πνευματικό», διευκρινίζει ο επίσκοπος της Λιόν, υπενθυμίζοντας τους κλάδους που ήδη… εξασκούνται στο Βατικανό.
Η Athletica Vaticana, η αθλητική ένωση που ιδρύθηκε το 2019, συνδιοργάνωσε πέρυσι, πρωταθλήματα στίβου, που αποτέλεσαν μια ευκαιρία για τον Γκομιγιάρ να αγωνισθεί σε μία «συμβολική» σκυταλοδρομία 4×400 μέτρα, με μια ομάδα που αποτελείτο, από δύο μετανάστες και έναν ιερέα: «Η επίδοση μας, ήταν… καταστροφική. Αλλά είναι το εθνικό ρεκόρ του Βατικανού, αφού ήταν ο πρώτος αγώνας», λέει χαμογελώντας…
Το Βατικανό, είναι επί του παρόντος, μέλος τριών διεθνών ομοσπονδιών και συγκεκριμένα, της ποδηλασίας, του ταεκβοντό και του πάντελ.
Μάλιστα, για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας κατεγράφη συμμετέχων από την Παπική Πολιτεία. Ο 40χρονος Ολλανδός, Ρίεν Σουουρχούϊς, έτρεξε φέροντας στην φανέλα του, το εθνόσημο του Βατικανού, με τα κλειδιά του Αγίου Πέτρου, ως σύζυγος της πρέσβεως της Αυστραλίας, στην Αγία Έδρα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι για να συσταθεί Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και να υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, απαιτείται η ιδιότητα του μέλους, σε τουλάχιστον πέντε ομοσπονδίες αναγνωρισμένες από τη ΔΟΕ.
Με τις επόμενες «εντάξεις» του Βατικανού, στις ομοσπονδίες στίβου, μπάσκετ και ξιφασκίας, η μικρότερη χώρα στον κόσμο, τρέφει ελπίδες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το 2028 στο Λος Άντζελες.
«Προς το παρόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι προοπτική, ίσως αργότερα», επιβεβαίωσε στο AFP ο Τζιαμπάολο Ματέι, πρόεδρος της Athletica Vaticana. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε περισσότερο σε μια συμβολική λογική, για να δείξουμε ότι οι αξίες του Ολυμπισμού, μάς ενδιαφέρουν, ιδιαίτερα στον τομέα της ειρήνης, όπως διαγράφεται το σημερινό πλαίσιο», τονίζει ο Γκομπιγιάρ.
Για το «Παρίσι 2024», ο σύνδεσμος των δύο πλευρών, θα παραμείνει κυρίως θρησκευτικός με την παροχή «πολλών εκκλησιών γύρω από το Ολυμπιακό χωριό για να προσφέρουν ώρες προσευχής και δεξίωσης σε διαφορετικές γλώσσες για τους αθλητές», καθώς και την συνδιαχείριση του πολυθρησκειακού τόπου προσευχής, που προγραμματίζεται για το Ολυμπιακό Χωριό.
Κι΄ αυτό, «επειδή ο αθλητισμός κοιτάζει ολόκληρο τον άνθρωπο, όχι μόνο το σώμα», όπως υπενθυμίζει με νόημα ο Επίσκοπος, αναφερόμενος στην ψυχολογική ευθραυστότητα, που εκφράζουν αστέρια του αθλητισμού, όπως η Αμερικανίδα και κορυφαία γυμνάστρια, Σιμόν Μπάϊλς, αλλά και η τενίστρια από την Ιαπωνία, Ναόμι Οσάκα.