Attica Bank: Ζημίες €20,13 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

Advertisement

Η Attica Bank ανακοίνωσε ζημία ύψους €20,13 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω του περιορισμού του επιτοκιακού εσόδου και της σημαντικής μείωσης που προέκυψε από τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις και πράξεις επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.

Τα έσοδα από τόκους είναι μειωμένα κατά 32,9% σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2021.

Η αρνητική επίδραση σχετίζεται κυρίως με τη μείωση του επιτοκιακού εσόδου κατά 26,4% συνέπεια α) της ολοκλήρωσης της συναλλαγής τιτλοποίησης Omega εντός του 2021, η οποία οδήγησε σε χαμηλότερη δανειακή εκτοκιστική βάση για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021, και β) της αλλαγής των επιτοκίων των ομολόγων (senior notes), η οποία οδήγησε στη μείωση του επιτοκιακού
εσόδου κατά 65% λόγω της αλλαγής του επιτοκίου των εν λόγω ομολόγων.

Advertisement
Η μείωση αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των εργασιών της τράπεζας κατά 17,4% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο του 2021.

Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης είναι συνέπεια της πολιτικής μείωσης των προσφερόμενων επιτοκίων καταθέσεων και κυρίως της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς άντλησης ρευστότητας.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε €3,25 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά € 1,24 εκατ. κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου και συνολική μεταβολή 62.0% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο. Βασικοί συντελεστές στη σημαντική αύξηση αποτέλεσαν η χορήγηση νέων δανείων και εγγυητικών επιστολών καθώς και τα έσοδα από συναλλαγές μέσω e-υπηρεσιών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αποτυπώθηκε η συνεχιζόμενη προσπάθεια της τράπεζας αναφορικά με τον εξορθολογισμό της βάσης κόστους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Attica Bank. Όπως σημειώνεται, η λελογισμένη διαχείριση των επαναλαμβανόμενων εξόδων καθώς και η περιστολή των δαπανών προσωπικού, ως αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού της τράπεζας κατά 106 άτομα σε ετήσια βάση, λειτούργησαν αντισταθμιστικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσίασαν μείωση κατά 9,8% σε ετήσια βάση, καθώς ενσωματώθηκε πλήρως η εξοικονόμηση από τις ενέργειες αναδιάρθρωσης του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου ενώ το ύψος των λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών) εμφανίζεται οριακά αυξημένο κατά 3,7% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο κυρίως λόγω σημαντικών αγορών άυλων παγίων που πραγματοποιήθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του έτους.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement