Δασικά αυθαίρετα: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τακτοποίηση – Η διαδικασία και τα μυστικά

Advertisement

Δασικά αυθαίρετα: Ανοίγει σήμερα , 5 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως το τέλος του έτους, για να «κερδίσουν» το πάγωμα των διοικητικών προστίμων, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, καταβάλλοντας ένα παράβολο ύψους 250 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση. Πάντως, τα υπό αμφισβήτηση στρέμματα ανέρχονται περί τα 300.000, εκ των οποίων τα 115.000 βρίσκονται στην Αττική.

Διαδικασία

Τι, όμως, πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες από αύριο έως και τις 31 Δεκεμβρίου; Στο διαδικαστικό κομμάτι, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις οικιστικές πυκνώσεις, οι πολίτες θα καταθέσουν αίτηση με παράβολο ύψους 250 ευρώ και αν τελικά επιβεβαιωθεί από την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών πως δεν πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, θα πετύχουν την οριστική νομιμοποίησή τους.

Advertisement

Οσοι τελικά πάρουν το «πράσινο φως» θα έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν την κατοικία τους για 30 χρόνια και θα καταβάλουν πρόστιμο το οποίο θα εξαρτηθεί από οικονομοτεχνικές μελέτες, οι οποίες θα καταγράφουν τη δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και θα περιληφθούν σε Προεδρικό Διάταγμα.

Το πρόστιμο νομιμοποίησης θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο, βάσει της αξίας, της παλαιότητας, της επιφάνειας και της κατηγορίας του ακινήτου.

Οπως προβλέπει ο νόμος, σε περίπτωση που προκύπτει, μετά από διόρθωση προδήλου σφάλματος, αποδοχή αντιρρήσεων και κύρωση του δασικού χάρτη, ακύρωση του χάρτη με δικαστική απόφαση ή αναμόρφωση του δασικού χάρτη, ότι η υπαχθείσα στη διάταξη κατοικία δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, η υπαγωγή αυτή αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και πρόστιμα που έχει τυχόν καταβάλει.

Advertisement

Το ίδιο ισχύει και εάν η παραπάνω διαπίστωση γίνει καθ’ οποιοδήποτε προγενέστερο στάδιο της υπαγωγής.

Λύση

«Με τη ρύθμιση αυτή προχωράμε σε τακτοποίηση μιας ακόμα εκκρεμότητας πολλών ετών που ταλαιπωρεί αρκετούς συμπολίτες μας. Μέριμνά μας παραμένει σταθερά η προστασία του δασικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την προστασία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή δίνουμε λύση σε μια ακόμα παθογένεια δεκαετιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Advertisement

Ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε ότι «μετά από εξονυχιστική εργασία, ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά και σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου η δασική προστασία με την ακίνητη περιουσία των πολιτών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κλείνει μία ακόμη μεγάλη εκκρεμότητα».

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμα μέσο για την προάσπιση της περιουσίας των πολιτών, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, με βάση τις ειδικές οικονομοτεχνικές μελέτες που προβλέπει ο νόμος και θα εκπονηθούν σε όλες τις περιπτώσεις.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement