Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ήδη από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αναδείξει τη σημασία των πρώτων εκλογών, που θα γίνουν με απλή αναλογική και δεν προβλέπεται να βγάλουν κυβέρνηση.
Όμως το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα και για τις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και στις οποίες η ΝΔ έχει διακηρύξει ως στόχο την αυτοδυναμία, μη έχοντας πλέον άλλωστε και πολλές επιλογές όσον αφορά κυβερνητικό εταίρο λόγω των υποκλοπών.
Το πρόβλημα είναι πως η απλή αναλογική δημιουργεί ιδανικές συνθήκες “χαλαρής ψήφου”. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος οι δυσαρεστημένοι νεοδημοκράτες να θεωρήσουν ότι μπορούν στην πρώτη κάλπη να μην ψηφίσουν ή να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας, αφού ούτως ή άλλως θα γίνουν και δεύτερες εκλογές.
Ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, η ΝΔ αντιμετωπίζει κίνδυνο εκ δεξιών, καθώς το αντιεμβολιαστικό “κίνημα” μαζί με μερίδα ιεραρχών έχει δημιουργήσει “θύλακες” του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου. Ενώ σε όλη την περιφέρεια υπάρχει ο φόβος ότι κεντρώοι και πασοκογενείς ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ή θα μείνουν σπίτι τους.
Για αυτό και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δήλωσε ότι: “Οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της. Και αυτός είναι ο στόχος μας.
Η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να γίνονται γρήγορα πράξεις, χωρίς να χάνονται σε διαδρόμους ατελείωτων παζαριών.”
Το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ στην πρώτη κάλπη είναι επομένως κρίσιμο συνολικά για το κυβερνών κόμμα και προσωπικά για τον κ.Μητσοτάκη, που θέλει ακόμη και σε περίπτωση συγκυβέρνησης να έχει διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Αλλά η απλή αναλογική “καίει” και τους βουλευτές της ΝΔ.
Ο βουλευτής Δυτικού Τομέα, Γιάννης Λοβέρδος, σχολίασε χθες στην ΚΟ ότι δεν πρέπει να υποτιμά κανείς την “απειλή” της απλής αναλογικής, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι έδρες ακόμη και κατά 60 με 70. Και με την ευκαιρία διαμαρτυρήθηκε για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που κάνουν ήδη προεκλογική εκστρατεία στις περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιοι αξιοποιώντας το δοτό αξίωμα τους. Ενώ άλλοι βουλευτές γκρίνιαξαν για αυτοδιοικητικούς που ενδιαφέρονται να κατέβουν στις εθνικές εκλογές και έχουν ως εκ της θέσεως τους προβολή σε κομματικές και κυβερνητικές εκδηλώσεις.
Ο κ.Μητσοτάκης παρενέβη στο σημείο αυτό για να δηλώσει ότι στο εξής οι υπουργοί δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν εκδηλώσεις με θέμα του τομέα πολιτικής αρμοδιότητας τους στις περιφέρειες στις οποίες είναι ή θα είναι υποψήφιοι.
Το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών “καίει” συγκεκριμένα όλους τους βουλευτές της ΝΔ και διότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα και η λίστα αυτή θα διαμορφωθεί με βάση το αποτέλεσμα και τη σειρά της πρώτης κάλπης.
Ο ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Μπουγάς, που κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, κάρφωσε πάντως τους βουλευτές ότι δεν είναι πρόθυμοι για την υπεράσπιση των νομοσχεδίων και ότι καταχρώνται τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Αλλά και έστειλε μήνυμα στους υπουργούς να σέβονται τους βουλευτές και να απαντούν στα αιτήματα τους.
Ενώ ο πρωθυπουργός στην αρχική του εισήγηση δήλωσε στους βουλευτές: “Το ξέρετε καλά ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε εσάς. Το ίδιο θα ζητήσω να ισχύει και για όλους τους υπουργούς”.
Το “μασάζ” αυτό στους βουλευτές της ΝΔ ολοκληρώθηκε με τις θερμές ευχαριστίες του κ.Μητσοτάκη και στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Ο πρωθυπουργός είπε μάλιστα το δικό του… “σεμνά και ταπεινά”, καλώντας τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να επιδείξουν σεμνότητα στις επαφές τους με τους πολίτες κατά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Δηλαδή να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο, αλλά χωρίς να προκαλούν τους ψηφοφόρους, που υποφέρουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.