Πετρέλαιο θέρμανσης: «Καυτή» πρεμιέρα με τιμές να πιάνουν το 1,5 ευρώ το λίτρο

Advertisement

«Καυτή» πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών να δείχνουν την τιμή του καυσίμου πάνω από τα 1,50 με 1,55 ευρώ το λίτρο.

Στο κόστος αυτό έχει συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ/λίτρο στην αντλία, όπως έχει ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι προβλέψεις για την τιμή του είναι ακόμη επισφαλείς, με τα στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να αναμένουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, πριν τιμολογήσουν με ακρίβεια τις ποσότητες διάθεσής του.

Όπως εξηγούν, η τελευταία απόφαση των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ έχει ήδη πυροδοτήσει αύξηση κατά περίπου 70 δολάρια το βαρέλι την τιμή του Platts στο πετρέλαιο. Οπότε η εβδομάδα αυτή θα είναι καθοριστική ως προς την τελική διαμόρφωση της τιμής.

Advertisement

Οι εκτιμήσεις για 1,50 με 1,55 ευρώ/λίτρο βάζει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Κι αυτό καθώς τα νοικοκυριά λόγω των μεγάλων αυξήσεων των τιμολογίων του ρεύματος βλέπουν την εφετινή χρονιά ως μία πιθανή εναλλακτική των πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τιμές του, όμως, προκαλούν έντονο πονοκέφαλο και διστακτικότητα ως προς το αν τελικά θα επιλέξουν το συγκεκριμένο καύσιμο για να ζεσταθούν.

Πάντως το προϊόν θα είναι οικονομικότερο για όσα νοικοκυριά δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης που δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως για αυτήν την κατηγορία των καταναλωτών οι τιμές υποχωρούν στα 1,15 με 1,20 ευρώ/λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επίδομα θέρμανσης για φέτος έχει αυξηθεί στα 350 ευρώ, ενώ διπλασιάζεται για όσους εγκαταλείψουν άλλο καύσιμο και χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το πετρέλαιο..

Πάντως, παρά τις προτροπές των κυβερνητικών στελεχών για την ανάγκη στροφής των καταναλωτών σε άλλες τεχνολογίες θέρμανσης πλην εκείνης του φυσικού αερίου, εντούτοις το συγκεκριμένο καύσιμο, με βάση την εξέλιξη των τιμών κατά τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι θα παραμείνει, πανάκριβο μεν, ανταγωνιστικό δε, έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Advertisement

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και σε σχέση πάντα με την τάση των διεθνών τιμών, το φυσικό αέριο αναμένεται, μαζί με την επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (90 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα), να είναι για τον Οκτώβριο στα 0,11 με 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν μετατραπεί η μονάδα μέτρησης του πετρελαίου θέρμανσης σε κιλοβατώρα, τότε προκύπτει τιμή στα 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δηλαδή το φυσικό αέριο παραμένει στα ίδια επίπεδα με το πετρέλαιο (για όσους δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης) και άρα ίσως διατηρηθεί ως επιλογή για τα νοικοκυριά εκείνα που μελετούσαν μια διαδικασία πιθανής επιστροφής στους λέβητες πετρελαίου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement