Η κολοκυθιά με τις εκλογές του 2023

Advertisement

Τις ιδανικές ημερομηνίες για τις διπλές κάλπες αναζητούν στο Μαξίμου, τσεκάροντας Κυριακές την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία… περίπου, καθώς έχει μιλήσει για εκλογές την άνοιξη.

Και με δεδομένο ότι λόγω απλής αναλογικής αναμένεται να έχουμε διπλές εκλογές, το Μαξίμου αναζητεί τις ιδανικές ημερομηνίες για την πρώτη και για τη δεύτερη κάλπη. Με ορισμένους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να σκέπτονται πως καλού κακού πρέπει να “βγαίνει” και τρίτη εκλογική Κυριακή, εάν χρειαστεί.

Εκλογές την άνοιξη όμως μπορεί να σημαίνει πρώτες εκλογές το Μάρτιο, τον Απρίλιο ή το Μάιο και αναλόγως να ακολουθήσουν και οι δεύτερες. Υπάρχουν δε δύο παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και περιορίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Το Πάσχα, που το 2023 πέφτει στις 16 Απριλίου. Και οι πανελλαδικές εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώτες κάλπες θα πρέπει να στηθούν είτε δυο με τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα, είτε στα τέλη Μαϊου. Και αυτό ώστε στην πρώτη περίπτωση οι δεύτερες εκλογές να μη συμπέσουν με το Πάσχα και στη δεύτερη να μην πέσουν πάνω στις πανελλαδικές.

Επομένως οι πιθανότερες ημερομηνίες που έχει τσεκάρει στο ημερολόγιο του 2023 ο κ. Μητσοτάκης για την πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι η 26η Μαρτίου, η 2α Απριλίου, η 21 Μαϊου και η 28η Μαϊου.

Advertisement

Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 26 Μαρτίου ή στις 2 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές μπορούν να γίνουν στις αρχές Μαϊου. Εάν οι πρώτες εκλογές διεξαχθούν στα τέλη Μαϊου, οι δεύτερες κάλπες αναμένεται να στηθούν στις αρχές Ιουλίου, όπως είχε γίνει και το 2019 άλλωστε. Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, δε θα βγάλει κυβέρνηση, όπως φιλοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα με το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης, καθώς θα πέσει είτε πάνω στις πανελλαδικές είτε στις αρχές Αυγούστου. Βέβαια στο γαλάζιο στρατόπεδο δηλώνουν πλέον αισιόδοξοι ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε πάντως χθες την κυβέρνηση να μην κάνει εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, αναφερόμενος στο σενάριο πρώτης κάλπης τέλη Μαϊου και δεύτερης αρχές Ιουλίου. Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά τον Οκτώβριο του 2023 και δε θα μετατεθούν για το Μάιο του 2024.

Advertisement

Στον κ.Τσίπρα απάντησε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. “Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία”, δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Όσο για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών; Από την κυβέρνηση επί του παρόντος επισήμως λένε μόνο ότι είναι πολύ νωρίς για αυτή τη συζήτηση. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε ειρωνικά την εκτίμηση του κ.Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές με τη φράση: “Όλοι θυμούνται τη δήλωσή του το 2019: Ούτε μια στο εκατομμύριο να χάσω από τον Μητσοτάκη”.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement