Μια θηλιά στο εργοτάξιο του Obama Presidential Center

Advertisement

Η αστυνομία στο Σικάγο διενεργεί έρευνα για τη θηλιά που εντοπίστηκε στο εργοτάξιο του Obama Presidential Center χθες Πέμπτη, κάτι που καταδίκασε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ιλινόι, καθώς πρόκειται για σύμβολο ρατσιστικού μίσους.

Το συμβάν προκάλεσε την προσωρινή αναστολή των εργασιών, ανέφερε η εφημερίδα Chicago Tribune, επικαλούμενη ανακοίνωση της κατασκευαστικής κοινοπραξίας που ανέλαβε την ανέγερση του πολυχώρου, που θα φέρει τα ονόματα του Δημοκρατικού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της συζύγου του Μισέλ Ομπάμα.

«Η αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου είναι ενήμερη για το ζήτημα και διενεργεί έρευνα», ανέφερε ο Άλεξ Άγουας, εκπρόσωπος της αστυνομίας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Advertisement

Η θηλιά καταγγέλθηκε στην αστυνομία πως βρέθηκε από τη Lakeside Alliance, κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών που ανήκουν σε μαύρους και έχει αναλάβει το έργο. Στο Προεδρικό Κέντρο θα λειτουργούν μουσείο και αίθουσες δημόσιων συγκεντρώσεων. Θα φέρει τα ονόματα του 44ου προέδρου και της συζύγου του – αντίστοιχα του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου και της πρώτης αφροαμερικανίδας πρώτης κυρίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η θηλιά συμβολίζει το λιντσάρισμα χιλιάδων άλλοτε σκλάβων και απογόνων τους, τους οποίους κυνηγούσαν, σκότωναν και συχνά κρέμαγαν από δέντρα λευκοί την εποχή του Τζιμ Κρόου, μετά το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ το 1865.

«Η θηλιά είναι κάτι παραπάνω από σύμβολο του ρατσισμού, είναι υπενθύμιση που κάνει την καρδιά σου να σταματά για τη βία και τον τρόμο που υπέστησαν οι μαύροι Αμερικανοί για αιώνες», σχολίασε μέσω Twitter ο κυβερνήτης του Ιλινόι, ο Τζ. Μπ. Πρίτσκερ.

Advertisement

Η Lakeside Alliance προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για να βρεθούν οι υπεύθυνοι, ανέφερε η Chicago Tribune επικαλούμενη ανακοίνωσή της.

«Έχουμε μηδενική ανοχή για οποιαδήποτε μορφή προκατάληψης ή μίσους στα εργοτάξιά μας. Η εκπαίδευση κατά των προκαταλήψεων είναι μέρος της διαδικασίας προσλήψεων που εφαρμόζουμε και επιμένουμε σε αυτή σε συζητήσεις με το προσωπικό στους χώρους εργασίας. Αναστέλλουμε όλες τις εργασίες μας επιτόπου για να κάνουμε άλλον έναν κύκλο εκπαίδευσης και συζητήσεων με όλο το προσωπικό και τους εργάτες μας», σημείωσε.

Τα έργα άρχισαν το 2021 και το κέντρο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2025.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement