Επίδομα θέρμανσης: Βήμα βήμα η υποβολή της αίτησης, πώς θα το πάρουν οι ενοικιαστές

Advertisement
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘΕΡΜΑΝΣΗ είναι ανοιχτή για τις αιτήσεις του φετινού επιδόματος θέρμανσης – Πώς θα κάνετε την αίτηση και πώς θα πάρουν το επίδομα οι ενοικιαστές

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο έως 33,3% και θα το λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι. Το συνολικό ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ (από 174 εκατ. ευρώ πέρυσι) και θα καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους, περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

• πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
• φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
• φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
• βιομάζα (πέλετ)
• θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Advertisement

Βήμα – Βήμα (Υποβολή Αίτησης)

Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
Επιλέγω είδος καυσίμου
Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
Επιλέγω οικισμό *
Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας
Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Οι πληρωμές του επιδόματος θα γίνουν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

αα) Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

αβ) Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Advertisement

αγ) Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Πώς θα πάρουν το επίδομα οι ενοικιαστές

Οι ενοικιαστές σε πολυκατοικία προκειμένου να εξασφαλίσουν το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία σε συνεργασία με τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο myaade.gov.gr για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην κάθε αίτηση πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

Advertisement

• ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
• το ονοματεπώνυμό του,
• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
• η ένδειξη ότι πρόκειται για πολυκατοικία,
• ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
• η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
• τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
• το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Αυτόνομη θέρμανση

Για τα όλα καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία της επιχείρησης πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Κεντρική θέρμανση (κοινόχρηστα)

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω