Οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» διαδέχονται η μία την άλλη. Πέρα από τις καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια, οι αρχές ξεκινούν έρευνα για την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ. Παράλληλα, θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τους λογαριασμούς σε τράπεζες, που έχουν στο όνομά τους ο Πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.
Την ίδια ώρα, νέες μαρτυρίες εμπλέκουν τη ΜΚΟ σε κύκλωμα υιοθεσιών. Μία γυναίκα, πριν από χρόνια, βρέθηκε σε μια κοινωνική εκδήλωση και βρίσκονταν εκεί και μικρά παιδιά που συνοδεύονταν από μέλη της Κιβωτού του Κόσμου. Όπως ανέφερε στο in.gr, ένας στενός της άνθρωπος που είχε επαφές με τη ΜΚΟ γνώριζε τις προσπάθειες που είχε κάνει για να κάνει παιδί. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της εκείνος της είπε:
«Μετά από λίγη ώρα, ο άνθρωπος που έκανε την εκδήλωση, ξέροντας τις προσπάθειες που είχα κάνει για να αποκτήσω παιδί με πλησιάζει και μου λέει «όποιο παιδάκι θες το έχεις αύριο σπίτι σου». Σοκαρίστηκα και του είπα «πώς γίνεται αυτό» για να πάρω την απάντηση ότι «όταν υπάρχουν άνθρωποι στη σωστή θέση όλα γίνονται»».
«Μου είχε φανεί τόσο σοκαριστικό» είπε η ίδια και συμπλήρωσε: «Μου φάνηκε σαν να παραγγέλνω ντελίβερι».
«Με κλείδωσαν για 3 μήνες μέσα σε δωμάτιο – Ήξερε ο πάτερ Αντώνιος»
Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της ΜΚΟ, που επί σειρά ετών εμφανιζόταν ως ένα καταφύγιο αγάπης για παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά, είναι καταιγιστικές. Οι καταγγελίες που έρχονται συνεχώς στο φως δίνουν τελείως διαφορετική διάσταση στην εικόνα της Οργάνωσης, περιγράφοντας ουσιαστικά ένα κολαστήριο για τα παιδιά.
Για όσα βίωσε τα χρόνια που ζούσε σε δομή της Κιβωτού, μίλησε στο Mega μια 19χρονη σήμερα κοπέλα, αποκαλύπτωντας μάλιστα, πως όταν ήταν 12-13 ετών την τιμώρησαν αφήνοντάς την, τρεις ολόκληρους μήνες κλειδωμένη στο δωμάτιό της.
Επίσης, ανέφερε ότι συχνά μετακινούσαν παιδιά από δομή σε δομή, όταν αυτά είχαν «παραβατικές» συμπεριφορές, ενώ αποκάλυψε πως είχαν χωρίσει και την ίδια και την αδερφή της από τον αδερφό τους, στέλνοντάς τον σε άλλη δομή.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως ο πάτερ Αντώνιος γνώριζε για αυτές τις απότομες «μεταφορές» παιδιών, αφού για να απομακρύνει ένας παιδαγωγός ένα παιδί σε άλλη δομή, έπρεπε πρώτα να το εγκρίνει ο πάτερ.
«Μας έβαζαν συχνά τιμωρίες»
«Όταν κάποια στιγμή μαζί με άλλα τρία κορίτσια και ένα αγόρι κάναμε παρέα και το έμαθαν αυτό στη δομή, μας έβαλαν τιμωρία, επειδή υπήρχαν αυστηροί κανόνες. Δεν επέτρεπαν στα κορίτσια να μιλάνε με αγόρια.
«Ο πάτερ Αντώνιος χαστούκισε ένα κορίτσι»
Η 19χρονη καταγγέλλει ότι η ίδια είδε με τα μάτια της τον πατέρα Αντώνιο να χτυπάει ένα κορίτσι: «Δυστυχώς, έχω δει ακόμα και τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι απέναντι σε κορίτσι, για κάποιο λόγο που δεν θυμάμαι. Καθόμασταν όλοι έξω στην αυλή και είχε δώσει ένα χαστούκι δυνατό σε αυτό το κορίτσι.
Τρομάξαμε, φοβηθήκαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Και πόσο μάλλον να βλέπεις τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο να χτυπάει κορίτσι, και όχι έναν απλό εργαζόμενο. Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα και πήγε στο δωμάτιό του και από εκεί και πέρα ήταν σαν να μην είχε γίνει ποτέ τίποτα. Ο πατήρ Αντώνιος μας έχει μιλήσει και ήρεμα με σκοπό να μας δώσει και κάποιες συμβουλές, όμως υπάρχουν και φορές που θα φωνάξει και θα ειρωνευτεί και θα αδιαφορήσει», είπε η νεαρή.
«Της κοπανούσε το κεφάλι στο καζανάκι»
«Κάποια στιγμή ένας παιδαγωγός είχε αρπάξει το ίδιο κορίτσι και κοπανούσε το κεφάλι του στο καζανάκι της τουαλέτας, τη χτυπούσε, την έβριζε και όταν αυτό μαθεύτηκε αρχικά τον έδιωξαν αλλά τον ξαναπήραν στην ίδια δομή για δουλειά ξανά. Προσπάθησαν να το καλύψουν.
Εγώ κάποια στιγμή κατήγγειλα στην αστυνομία όλα όσα έπεσαν στην αντίληψή μου και με πήγαν στη δομή της Αθήνας. Κάτι που δεν ήθελα να γίνει. Φοβόμουν, έκλαιγα και μία υπεύθυνη της δομής με κλείδωσε σε ένα δωμάτιο. Μετά με μετέφεραν σε ένα άλλο δωμάτιο και μου φώναζαν.
Με έλεγαν αχάριστη, έλεγαν ότι δεν σέβομαι τίποτα, ότι δεν έχω σεβαστεί όσα μου έχει προσφέρει η Κιβωτός, ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα και ότι αν δεν αποσύρω την καταγγελία δεν θα ξαναέβλεπα την αδελφή μου που εκείνο το διάστημα έμενε, επίσης, σε δομή της Κιβωτού.
Και μόνο και μόνο για την αδελφή μου την απέσυρα την καταγγελία. Και όλοι με έδειχναν ως το «παιδί με την καταγγελία». Και όταν γύρισα στη δομή που ήμουν συνεχίστηκαν οι συνέπειες και η δύσκολη τιμωρία. Είχα μεγάλο θυμό και απογοήτευση μέσα μου γιατί εγώ άλλη οικογένεια δεν είχα, αυτοί ήταν για μένα, οι μόνοι άνθρωποι. Και με απογοήτευσαν» περιέγραψε το κορίτσι.
Δείτε όσα δήλωσε η 19χρονη για την «Κιβωτό του Κόσμου»:
Σαρωτικές εξελίξεις – Πάνω από 10 οι καταγγελίες
Οι Εισαγγελείς Ανηλίκων Αικαστερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή, ανέλαβαν την έρευνα, για την υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος της Κιβωτού του Κόσμου, την οποία θα διενεργήσουν με απόλυτη μυστικότητα και με ταχύτατο ρυθμό.
Μέχρι τώρα περισσότερες από 10 είναι οι καταγγελίες που μελετώνται από τις εισαγγελείς, οι οποίες αύριο (Τρίτη 22/11) καλούν τους πρώτους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές, αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους μάρτυρες είναι και πρόσωπο, που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία.
Οι καταγγελίες, που αφορούν κυρίως κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο, έφτασαν στην δικαιοσύνη περί τα τέλη Αυγούστου μέσω δύο διαδοχικών emails του Συνηγόρου του Πολίτη, χωρίς ωστόσο σε αυτά να γίνεται άμεση αναφορά από παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση.
Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων, ενώ τα πρόσωπα, που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης είναι ο πατέρας Αντώνιος, τον οποίο έχει καταγγείλει ο 19χρονος τρόφιμος της δομής για σεξουαλική κακοποίηση και άλλοι τρεις εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού.
Σε περίπτωση όμως, που προκύψουν στοιχεία και για άλλες πράξεις, θα αναμορφωθεί το εν δυνάμει κατηγορητήριο, για το οποίο θα κληθούν σε ανωμοτί εξηγήσεις οι εμπλεκόμενοι.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δικογραφίες με καταγγελίες σε βάρος της Κιβωτού, που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας θα συνενωθούν με τη μεγάλη δικογραφία, που διερευνά η Εισαγγελία ανηλίκων της Αθήνας.
Η έρευνα στην Κιβωτό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για την Κιβωτό του Κόσμου ξεκίνησε, αθόρυβα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από καταγγελίες.
Την παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης είχε δώσει η πρώην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.
Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης ήταν, να διαπιστωθεί εάν διαπράττονται ασελγείς πράξεις, με ανηλίκους και κακοποιήσεις ανηλίκων, σωματικές βλάβες κλπ.
Η έρευνα ανατέθηκε από την κ. Παπαγεωργακοπούλου στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Γ.Α.Δ.Α, επειδή διαθέτει εξιδεικευμένο προσωπικό.
Η διαρροή ωστόσο των καταθέσεων σε ΜΜΕ, άλλαξε την πορεία της υπόθεσης, με αποτέλεσμα η δικογραφία, να επιστρέψει στην Εισαγγελία Ανηλίκων, για να τη διενεργήσουν οι Εισαγγελείς.
Η διαρροή της επτασέλιδης κατάθεσης του 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου στην Κιβωτό του Κόσμου, που υποστήριξε πως έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον Πατέρα Αντώνιο, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων, προκάλεσε την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που παρήγγειλε έρευνα, για την διαρροή του υλικού της δικογραφίας.
Την έρευνα διενεργεί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου, ο οποίος αναμένεται, να την ολοκληρώσει πολύ γρήγορα, με κλήση υπόπτων σε εξηγήσεις, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και ποινικές διώξεις.
«Ξηλώνεται» η διοίκηση της Κιβωτού
Οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου και οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες για ασέλγεια παιδιών έφεραν ραγδαίες εξελίξεις στη Μ.Κ.Ο. Συγκεκριμένα, «ξηλώνεται» άμεσα η διοίκηση στη σκιά των σοκαριστικών αποκαλύψεων.
Τις ανακοινώσεις έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης κ. Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελιών της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Πρόσθεσε ότι η προσοχή όλων πρέπει και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που μένουν στη δομή, τα οποία όπως είπε «πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση».
«Δυστυχώς πρόσφατα ο χώρος των ιδρυμάτων αυτών είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος», είπε, προσθέτοντας πως «σε ορισμένες περιπτώσεις το μοντέλο απέδωσε, ενώ σε άλλες όχι».