Μυτιληναίος: Ανοιξη το επόμενο «μπουμ» στις τιμές αερίου

Advertisement

Την Άνοιξη του 2023 τοποθετείται το επόμενο «μπουμ» στις τιμές του φυσικού αερίου, προειδοποιεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. Ο ίδιος συντάσσεται με τις φωνές εντός Ε.Ε. που διαφωνούν με το προτεινόμενο από την Κομισιόν πλαφόν αερίου στα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου, για την ανακοίνωση της πλατφόρμας Mytilineos Smart Cities, ο κ. Μυτιληναίος διατύπωσε τις εκτιμήσεις του για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά τους επόμενους μήνες.

«Είχα πει τον Οκτώβριο στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών ότι η τιμή του αερίου στο TTF θα κινηθεί πτωτικά ως το τέλος του έτους, θα πάει προς τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται». Η εκτίμηση αυτή επαληθεύεται.

Advertisement

Όπως επισήμανε ο μάνατζερ της Mytilineos, «οι ισορροπίες στην αγορά του αερίου είναι πάρα πολύ οριακές». Το πρώτο ζήτημα, εξήγησε, που λαμβάνουν υπόψη κορυφαίοι ξένοι οίκοι για τις τιμές του αερίου είναι ο καιρός, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι ήπιος ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Συν τοις άλλοις, αυτή τη στιγμή οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι και επιπλέον υπάρχουν διαθέσιμα φορτία LNG. Συνεπώς, εκτιμάται από κορυφαίους οίκους διεθνώς ότι ο συνδυασμός των τριών αυτών παραγόντων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όμως, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και με υπαρκτά τα προβλήματα τροφοδοσίας με το ρωσικό αέριο, οι αποθήκες θα αδειάζουν σταδιακά για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. «Το κρίσιμο σημείο είναι ο Μάρτιος», επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος. «Τότε θα φανεί αν οι αποθηκευτικοί χώροι θα στερέψουν πολύ ή λίγο». Αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ότι η επόμενη μεγάλη έκρηξη στις τιμές του αερίου θα γίνει την Άνοιξη, πρόβλεψη με την οποία συντάσσεται και ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το προτεινόμενο πλαφόν από την Κομισιόν ανέτρεξε και πάλι στις δηλώσεις του, που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο. «Είχα πει ότι είναι σύνθετο θέμα. Γιατί πρέπει να υπάρξει μία τιμή που να είναι ελκυστική για την προσέλκυση φορτίων αλλά χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Διαφορετικά γιατί να μπει το πλαφόν;». Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Mυτιληναίος εμμέσως πλην σαφώς απορρίπτει τα 275 ευρώ που εισηγείται η Κομισιόν, καθώς μοιάζει δώρο-άδωρο και η οποτεδήποτε ενεργοποίηση του, στην περίπτωση που θεσπιστεί, κινδυνεύει να ταυτιστεί με τον εκτροχιασμό τιμών και αγορών, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Advertisement

Να θυμίσουμε ότι η Κομισιόν έχει υποβάλει πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου, με την οποία εισηγείται ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας τα 275 ευρώ για τα παράγωγα TTF. Παράγοντες και της αγοράς εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο πλαφόν δίνει «σήμα», ενθαρρύνει, με άλλα λόγια, κερδοσκοπικά παιχνίδια στις αγορές.

Εξάλλου, ο κ. Mυτιληναίος προεξόφλησε ότι η Mytilineos θα έχει το 2022 και το 2023 «πολύ καλά αποτελέσματα», ενώ επέκρινε τη φορολόγηση των κερδών ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών, επισημαίνοντας ότι η εταιρία το 2022 θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνον από την ειδική εισφορά που θα κληθεί να καταβάλει ως παραγωγός και προμηθευτής, αλλά και από τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται (πλαφόν και ειδικό τέλος 10 ευρώ/MWh).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement