Χολομώντας: Χιλιάδες έλατα αποστέλλονται με νταλίκες σε όλη την Ελλάδα

Advertisement

Στούς δρόμους που οδηγούν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας βρίσκονται πλέον με τα φορτηγά τους οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής προκειμένου να ξεκινήσει η διάθεση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Αυτές τις μέρες στον ορεινό Χολομώντα οι στενοί, επαρχιακοί δρόμοι είναι «μπλοκαρισμένοι» από δεκάδες θηριώδη φορτηγά και τους γερανούς που μεταφέρουν τα έλατα, γεμίζοντας επικαθήμενα ρυμουλκούμενα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Ταξιάρχη και ελατοπαραγωγό, Γιάννη Ξάκη, σε ολόκληρη τη σεζόν περίπου 60 φορτηγά φεύγουν φορτωμένα από την περιοχή για να διαθέσουν τα έλατα σ΄ολόκληρη την Ελλάδα αφού από αυτό το μικρό ορεινό χωριό της Χαλκιδικής,  διατίθεται στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Advertisement

Κατάκοποι από την εντατική δουλειά των τελευταίων ημερών αλλά και ικανοποιημένοι από την παραγωγή τους, οι ελατοπαραγωγοί κάνουν ένα τελευταίο… κουράγιο φορτώνοντας τις νταλίκες και ευχαριστώντας την καλή τους τύχη για την ηλιοφάνεια που τους βοήθησε να κυλήσουν όλα ομαλά.

«Πέφτουμε στο κρεβάτι αργά το βράδυ και δεν ξέρουμε πού να ακουμπήσουμε τα χέρια μας που πονάνε» είπαν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ελατοπαραγωγοί και εργάτες οι οποίοι δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς στην περιοχή. Μετά την τελική φάση, με την μεταφορά των ελάτων, αρχίζει πλέον από αύριο η διάθεσή τους  σε διάφορα «πόστα» σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη όπου θα βρίσκονται και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Advertisement

Όσον αφορά στην τιμή τους, όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ξάκης, εάν τελικά υπάρξει αύξηση στην τιμή των δέντρων, αυτή δεν θα υπερβαίνει το 5%-10% λόγω της αύξησης  του μεταφορικού κόστους και της ενέργειας. Πέρυσι, στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου κυμαινόταν στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement