Πέθανε ο Γιώργος Δολιανίτης

Advertisement

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) αποχαιρέτησε το ιδρυτικό του μέλος, Γιώργο Δολιανίτη, που έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια, πριν από λίγες ημέρες.

Ο ίδιος ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα (πρώτη μεταγυμνασιακή επαγγελματική σχολή που λειτούργησε στη χώρα) στην πλ. Ομονοίας, τη «Βιβλιοθήκη Γ.Ι. Δολιανίτη», με σημαντικό αρχείο, χαρακτικά και έντυπα, καθώς και το Αρχείο Τύπου (Ελλαδικού και Εξω-ελλαδικού Ελληνισμού), με εφημερίδες από το 1811, καθώς και το εξειδικευμένο Ολυμπιακό Αρχείο του Γ. Δολιανίτη (με μετάλλια, αρχεία, εφημερίδες κ.ά. από το 1896!).

Ο ίδιος εντάχθηκε στο κίνημα Ειρήνης, μεταδικτατορικά συμμετείχε στην ανασύσταση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και συμμετείχε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό (ΠΕΑΚΛ), που εξαρχής στεγαζόταν στον χώρο των Σχολών Δολιανίτη. Το σπάνιο συλλεκτικό και ιστορικό του αρχείο συνεχίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη του που λειτουργούσε (και ευχόμαστε να συνεχίσει να λειτουργεί) στο νεοκλασικό τής Διδότου 20.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement