Πυροβολισμός κατά 16χρονου: Ξεχειλίζει η οργή – Επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Advertisement

Τεταμένο το κλίμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις διαμαρτυρίες να συνεχίζονται για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού.

Το πρωί της Τετάρτης (07/12) η αστυνομία προχώρησε στο κλείσιμο της Περιφερειακής Αιγάλεω λόγω αντικειμένων που πέταξαν ομάδες Ρομά μετά από συμπλοκή με την αστυνομία.

Λίγο πριν τις 09:00 η περιφερειακή Αιγάλεω άνοιξε για τους οδηγούς. Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της αστυνομίας έως ότου συνεργεία να καθαρίσουν τον δρόμο από πέτρες, κάδους, λάστιχα κτλ.

Advertisement

Νέα ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Θεσσαλονίκη

Με μολότοφ, οδοφράγματα, φωτιές και πετροπόλεμο συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα στη δυτική Θεσσαλονίκη οι διαμαρτυρίες από ομάδες Ρομά για τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου από πυρά αστυνομικού.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένταση διαρκείας σημειώθηκε στο κτίριο της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, στη Μενεμένη, όπου από τις 10 το βράδυ και ανά διαστήματα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, άλλοτε με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ κι άλλοτε με πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Στην περιοχή στήθηκαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μία δεύτερη εστία έντασης εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στην οδό Λαγκαδά, μετά την πεζογέφυρα της Σταυρούπολης. Στο σημείο αυτό, οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν για δύο ώρες το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, βάζοντας φωτιές σε κάδους με σκουπίδια, ενώ πετούσαν αντικείμενα σε αστυνομικούς που κλήθηκαν επί τόπου.

Advertisement

Οι αστυνομικές δυνάμεις και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις απαντούσαν με ρίψεις χημικών στις επιθέσεις που δέχονταν, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση φλεγομένων κάδων απορριμμάτων.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος

Ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Πυροβολισμός κατά 16χρονου: Ξεχειλίζει η οργή - Επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
THESTIVAL.GR

Η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι σοβαρή μετά την πολύωρη επέμβαση που υποβλήθηκε στο κεφάλι προκειμένου να αφαιρεθεί η σφαίρα.

Advertisement

Σύμφωνα με την οικογένεια, ο 16χρονος δίνει μάχη για τη ζωή και περιμένουν να περάσει το τρίτο 24ωρο, ενώ η οικογένεια βλέπει ρατσιστικά κίνητρα πίσω από το περιστατικό.

Αυτό που θέλουν είναι η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της σχετικά με τον αστυνομικό. Παράλληλα, θείος του ανήλικου υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι ο αστυνομικός δεν πυροβόλησε για να φοβίσει τον 16χρονο, αλλά για να τον σκοτώσει.

Το χρονικό

Ο 16χρονος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηριού, τα ξημερώματα της Δευτέρας και αφού έβαλε καύσιμα αξίας 20 ευρώ, έφυγε δίχως να πληρώσει.

Advertisement

Ακολούθησε καταδίωξη με περιπολικό της Άμεσης Δράσης και δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι εντόπισαν το όχημα με αποτέλεσμα ο 16χρονος να τραυματιστεί από πυροβολισμό αστυνομικού στο κεφάλι και να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε.

Ο 16χρονος Ρομ, πατέρας ενός παιδιού 1,5 χρονών υποβλήθηκε σε χειρουργείο όπου του αφαίρεσαν μία σφαίρα από το κεφάλι. Έκτοτε νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, σε σοβαρή κατάσταση, μετά την πολύωρη επέμβαση.

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η αστυνομία επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες στον νεαρό, αναφέροντας πως ο 16χρονος παραβίασε κόκκινα φανάρια και έκανε συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς.

Advertisement
Πυροβολισμός κατά 16χρονου: Ξεχειλίζει η οργή - Επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
EUROKINISSI

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Advertisement

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Advertisement

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement