Μουντιάλ 2022, Αργεντινή – Γαλλία 4-2 πεν. (2-2 κ.α, 3-3. παρ.): Ο Μέσι ο βασιλιάς στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών!

Advertisement
«Βασιλιάς» στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών! Έπειτα από μια επική «μάχη» που κρίθηκε στα πέναλτι μετά το 3-3 των 120 λεπτών, ο Μέσι με δυο γκολ νίκησε τη Γαλλία του πρίγκιπα Μπαπέ (χατ τρικ) και έστεψε την Αργεντινή πρωταθλήτρια κόσμου!

Με τον Ντε Πολ να… φρουρεί την αριστερή πλευρά απέναντι στους Μπαπέ Ερναντές και τον Ντι Μαρία να ξεκινά στην αριστερή πτέρυγα για να δημιουργεί αναταραχές, ο Σκαλόνι ανακάτεψε την τράπουλα και κατάφερε να πιάσει την Γαλλία προ εκπλήξεως. Προοδευτικά άλλωστε η Αργεντινή κέρδισε την κατοχή της μπάλας, ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και άρτια οργανωμένη με εκείνη στα πόδια της και φρόντισε να ρίξει προειδοποιητικές βολές στις προσπάθειες των Μακ Άλιστερ (5΄) και Ντι Μαρία (17΄).

 Κι όσο η εικόνα του τελικού δεν άλλαζε, το προβάδισμα της Αλμπισελέστε έμοιαζε απλώς ως θέμα χρόνου. Έτσι κι έγινε όταν στο 23΄ο Ντι Μαρία… χόρεψε τον Ντεμπελέ και ο Γάλλος τον γκρέμισε μέσα στην περιοχή, με τον Μαρτσίνιακ να δείχνει κατευθείαν την άσπρη βούλα. Ο Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε τον Γιορίς από τα έντεκα βήματα, καταρρίπτοντας παράλληλα ακόμα ένα ρεκόρ καθώς έγινε ο μοναδικός στην ιστορία με γκολ σε όλα τα νοκ -άουτ ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το προβάδισμα χάρισε ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική δύναμη στους Αργεντινούς που στο 36′ έφτασαν στο 2-0. Χάρη σε μια άριστη ανάπτυξη που ξεκίνησε από τα πόδια των Άλβαρες Μέσι, ο Μακ Άλιστερ με υπέροχη παράλληλη μπαλιά σέρβιρε… μισό γκολ στον Ντι Μαρία, ο οποίος ολοκλήρωσε τη φάση και ξέσπασε σε δάκρυα!

Οι δραστικές εξελίξεις απαιτούσαν δραστικά μέτρα από τον Ντεσάν, ο οποίος απέσυρε στο 41΄τους άφαντους Ζιρού Ντεμπελέ μήπως και αλλάξει την αποκαρδιωτική εικόνα των Μπλε που για ένα ολόκληρο ημίχρονο απέτυχαν να ολοκληρώσουν έστω και μια τελική…

Advertisement

«Αστραπή» Μπαπέ και 2-2 από το πουθενά…

Νομοτελειακά η Γαλλία έπρεπε να πάρει περισσότερα ρίσκα στο β΄μέρος, ανέβασε τις γραμμές της, αλλά ακόμα κι έτσι δεν μπορούσε να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλή περιοχή. Αντιθέτως, σαν σε… επανάληψη του ημιτελικού με την Κροατία, η Αργεντινή βρήκε περισσότερους χώρους κι αν δεν υπήρχε ο Γιορίς να νικήσει τον Μακ Άλιστερ σε τετ-α-τετ θα μπορούσε να είχε κλειδώσει το ματς από νωρίς (63΄).

Ο τελικός έδειξε να έχει «σβήσει», οι Γάλλοι δεν έβγαζαν ιδέες για να απειλήσουν την Αργεντινή, όμως μέσα σε ένα εφιαλτικό δίλεπτο τα πάντα ανατράπηκαν! Στο 79΄ο Κόλο Μουανί έμεινε όρθιος απέναντι στον Οταμέντι, ο οποίος τον ανέτρεψε μέσα στην περιοχή και έδωσε την ευκαιρία στους Μπλε να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο – άφαντος μέχρι εκείνο το σημείο – Μπαπέ θα ευστοχούσε από την άσπρη βούλα, με τον 23χρονο αστέρα να μην απογοητεύει και να γράφει το 2-1.

Ο πανικός (ως συνήθως σε αυτό το Μουντιάλ) δεν άργησε να κυριεύσει την Αργεντινή, η οποία… 97 δευτερόλεπτα αργότερα βίωσε την απόλυτη ψυχρολουσία! Έπειτα από έξυπνη πάσα του Τουράμ, ο Μπαπέ πάτησε περιοχή και με ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΟ τελείωμα έδωσε το φιλί της ζωής στη Γαλλία, όντας ο πρώτος μετά τον Ρονάλντο (2002) που πετυχαίνει δυο γκολ σε τελικό Μουντιάλ (81΄).

Advertisement

Ξαφνικά ο τελικός απέκτησε μια αχαρακτήριστη άγρια ομορφιά, με τη μπάλα να πηγαίνει πάνω – κάτω και τις δυο πλευρές να μετρούν από μια κορυφαία στιγμή για να πάρουν το παιχνίδι! Αρχικά ο Μαρτίνες στο 90+3΄σταμάτησε τον Ραμπιό μέσα από την περιοχή, ενώ στο 90+7΄ο Γιορίς απογειώθηκε και έδιωξε με υπερένταση την οβίδα του Μέσι, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε όλων των εποχών σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Περισσότερα σε λίγο…

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντές (71΄Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96΄Φοφανά), Γκριεζμάν (71΄Κομάν), Ντεμπελέ (41΄ Κόλο Μουανί), Μπαπέ, Ζιρού (41΄Τουράμ)

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μαρτίνες, Μολίνα (91΄Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ (102΄Παρέδες), Έντσο Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Ντι Μαρία (65΄Ακούνια), Άλβαρες (102΄Λαουτάρο), Μέσι.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement