Ο καιρός κύκλους κάνει – Η μεγάλη παγωνιά του 1836 με πτώση της θερμοκρασίας κατά 22°C μέσα σε λίγα λεπτά

Advertisement

Από χθες αναφέραμε ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες στην Αμερική τις επόμενες ημέρες θα πέσουν τουλάχιστον 25 βαθμούς κάτω από το μέσο όρο καθώς το κύμα παγωμένου αέρα από τον Καναδά θα κινηθεί προς στο Τέξας και θα «πυροδοτήσει»  ένα εντυπωσιακό χειμερινό σύστημα, που θα δημιουργήσει συνθήκες χιονοθύελλας για μεγάλα τμήματα της Midwest, της κοιλάδας του Οχάιο και των Μεγάλων Λιμνών.

Η εξαιρετικά ψυχρή μάζα θα προχωρήσει στη συνέχεια προς το ανατολικό τμήμα των Η.Π.Α. και θα ωθήσει τις θερμοκρασίες στους -14°C στο Ντάλας, στους -25°C στο Μέμφις και στους -35°C στο Κάνσας Σίτι και στους -43°C στο Sioux Falls.

Ο καιρός κύκλους κάνει - Η μεγάλη παγωνιά του 1836 με πτώση της θερμοκρασίας κατά 22°C μέσα σε λίγα λεπτά

Η πτώση της θερμοκρασίας για τους μετεωρολόγους των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ιστορική καθώς φτάνει τους 22.2 °C σε μόλις 30 λεπτά της ώρας!

Advertisement

Ένα αντίστοιχο «ξαφνικό πάγωμα», είχαμε περίπου 2 αιώνες πριν , ένα «περίεργο» μετεωρολογικό γεγονός το 1836 που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα ειδικά στο Ιλινόις. Η μέρα ήταν 20 Δεκεμβρίου 1836, το κέντρο του Ιλινόις είχε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες τις προηγούμενες μέρες. Εκείνη την ημέρα είχε 40°F (4°C)  με  ασθενή βροχή ενώ στη συνέχεια, γύρω στο μεσημέρι, εμφανίστηκε ένα σκοτεινό σύννεφο, από τα βορειοδυτικά , φέρνοντας μαζί του έναν βρυχηθμό και υψηλές ταχύτητες ανέμου που έφταναν έως και 70 mph.

Η όλη κατάσταση οφείλονταν σε ένα έντονο ψυχρό μέτωπο που κινήθηκε στην περιοχή και προκάλεσε αυτή την ιστορική και τότε κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, από περίπου τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ σε περίπου 0 βαθμούς Φαρενάιτ μέσα σε λίγα λεπτά. Με άλλα λόγια είχαμε πτώση από τους 4 °C   στους -18 °C σε λίγα μόλις λεπτά , δηλαδή συνολική πτώση 22 βαθμών Κελσίου όπως συνέβη και χθες  .

Αυτή η ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία προφανώς προκάλεσε τον θάνατο των ζώων που έμειναν έξω στην ύπαιθρο καθώς κανείς δεν ήταν εκεί για να τα φροντίσει . Η  ξαφνική αλλαγή αιφνιδίασε και τους ανθρώπους και το μέτωπο κινήθηκε πέρα από την περιοχή και έφτασε στα σύνορα της Πενσυλβάνια και του Οχάιο μέχρι τα μεσάνυχτα, της ίδιας μέρας φέρνοντας πολύ κρύο καιρό και σε αυτές τις περιοχές. Την επόμενη μέρα, η Μινεσότα, το Ουισκόνσιν και τμήματα της Αϊόβα και του Ιλινόις παρουσίασαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες . Αυτή η ξαφνική αλλαγή του καιρού ήταν πολύ καταστροφική ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι τότε δεν είχαν σύγχρονες προβλέψεις καιρού, ραντάρ, συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης, συστήματα προειδοποίησης και άλλη σύγχρονη τεχνολογία για να τους βοηθήσουν όπως τώρα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement