Πότε θα χιονίσει στην Ελλάδα

Advertisement

Παράταση στην ασυνήθιστη καλοκαιρία μέχρι το τέλος της χρονιάς, με το θερμόμετρο να αγγίζει τα Χριστούγεννα τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων και της ΕΜΥ έχουν σχεδόν «κλειδώσει» για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, με τις καλές καιρικές συνθήκες να συνεχίζονται. Το μεγάλο ερώτημα, που βασανίζει, ωστόσο, τους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών αθλημάτων είναι πότε επιτέλους θα χιονίσει σοβαρά στην Ελλάδα, στα ορεινά, αλλά και στα πεδινά.

Απάντηση προς αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει προς το παρόν, όμως, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα δούμε χιονισμένους δρόμους τουλάχιστον την Πρωτοχρονιά και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.
Άλλωστε, η σημερινή πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για… καλά νέα.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως ο χειμώνας φέτος δεν θα έρθει φέτος έντονα και νωρίς, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τον καιρό του Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ανέφερε πως εκτός από την Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη θα δει φέτος τις γιορτές χιόνια στα βουνά της. Σε αντίθεση βέβαια με την Αμερική, που δοκιμάζεται από τις χιονοπτώσεις, τις πολικές θερμοκρασίες και τον παγετό.

Χθες, με ανάρτησή του στο Facebook στο θέμα της έλλειψης χιονιού αναφέρθηκε και ο προγνώστης καιρού κ. Σάκης Αρναούτογλου.

Advertisement

Όπως έγραψε φέτος κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων δεν θα δούμε «άσπρη μέρα» στην Ελλάδα αλλά ούτε και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, πλην των Άλπεων και των χωρών της Βαλτικής.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Πού θα υπάρχει τελικά χιόνι τα Χριστούγεννα;

Το χιόνι τα φετινά Χριστούγεννα δεν φαίνεται ότι θα απουσιάζει μόνο από τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα.

Advertisement

Ολοένα και λιγότερο ακόμα και στις χαμηλές οροσειρές, γίνεται και θα γίνεται το χιόνι και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, κι όλα τα προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πλέον ότι, δεν θα υπάρξουν λευκά Χριστούγεννα φέτος στις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Ακόμα και στα βουνά των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ο επικείμενος ήπιος καιρός των επομένων ημερών θα συνεχίσει να λιώνει σταδιακά την εναπομείνασα χιονοκάλυψη.

Αυτό θα ισχύσει αρχικά για σχεδόν όλες τις χώρες της κεντρονοτιοδυτικής Ευρώπης, όπου το φυσικό χιόνι θα εξαφανιστεί εντελώς το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα και το σκι θα είναι εφικτό και αν, μόνο σε χιονισμένες πλαγιές. Την παραμονή των Χριστουγέννων μπορεί να χιονίσει λίγο στη Βαλτική Θάλασσα.

Advertisement

Αλλά ακόμη και το τεχνητό χιόνι θα έχει πρόβλημα καθώς σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, και ακόμη και στις κλασικές περιοχές χειμερινών σπορ ο καιρός αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα ήπιος τα Χριστούγεννα ενώ και τη νύχτα ο ιδιαίτερα μαλακός καιρός, εξαιτίας των νοτιάδων, δεν φαίνεται να βοηθά και πολύ στην παραγωγή τεχνητού χιονιού.

Εκτός όμως από τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, η βροχή και, κυρίως, ο άνεμος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θα είναι θυελλώδης, θα επιβαρύνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει και θα υπάρχει περισσότερο χιόνι μόνο στις Άλπεις, ιδίως όμως σε πολύ μεγάλα υψόμετρα όπου και θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων!!!»

Advertisement

Τα μερομήνια για τον καιρό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

Αν και τα μερομήνια, που δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εργαλείο πρόγνωσης καιρού, έπεσαν έξω για τον μήνα Δεκέμβριο, που προέβλεπαν ένα δύσκολο μήνα με χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο ας δούμε τι λένε για τους επόμενους δύο χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, για τον Ιανουάριο αναμένονται σκαμπανεβάσματα του καιρού, αυτό θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό μήνα, με ψύχος να εμφανίζεται το 3ο δεκαήμερο.

Ενώ τον Φλεβάρη θα «μυρίσει» άνοιξη, αλλά με πολλές βροχές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement