Το εκλογικό έτος 2023 έκανε “ποδαρικό”, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, με σενάρια για το πότε τελικά θα στηθούν οι κάλπες, αλλά και με συζήτηση για νέα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από 1η Απριλίου και όχι από 1η Μαϊου, αν και υποστήριξε ότι η επίσπευση της εφαρμογής της δεν είναι προεκλογική.
Σε διάλογο πάντως που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επίσκεψη για τις καθιερωμένες ευχές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός “έδειξε” ξεκάθαρα τον Απρίλιο ως μήνα εκλογικών εξελίξεων.
Εφόσον οι κάλπες στηθούν πριν το Πάσχα και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δεύτερες εκλογές δεν πρέπει να πέσουν πάνω στις προαγωγικές ή πανελλαδικές εξετάσεις, η πιθανότερη ημερομηνία είναι ως εκ τούτου η Κυριακή των Βαϊων, 9 Απριλίου.
Εάν οι πρώτες εκλογές γίνουν μετά το Πάσχα, ως πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 14η Μαϊου και πάλι με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να στηθούν κάλπες εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
Παρά την προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη να αποσυνδέσει την προαναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού από τις εκλογικές εξελίξεις, στη Νέα Δημοκρατία οι περισσότεροι θεωρούν πως αποτελεί μία ακόμη ένδειξη για το χρόνο των εκλογών.
Αναμένεται άλλωστε προτού προκηρυχθούν οι εκλογές να ανακοινωθούν και νέα μέτρα στήριξης, αλλά όχι σε χρονικό διάστημα τέτοιο που να φανούν ως “προεκλογικά τυράκια”.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει το News24/7 η συμφωνία που έκλεισε στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ από τις 15 Φεβρουαρίου, διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα μέτρα στήριξης.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο είχε κρατήσει “καβάτζα” ένα δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέα μέτρα, με το βλέμμα πάντα στις κάλπες.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής(2021), τα οποία δημοσίευσε στις 30 Δεκεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ. Η απογραφή όμως σημαίνει ότι και 16 έδρες αλλάζουν περιφέρεια και συνεπώς πραγματοποιούνται οι φόβοι βουλευτών που ανησυχούν για την επανεκλογή τους.
Με βάση τα νέα οριστικά αποτελέσματα, δύο έδρες προστίθενται στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών και στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία επιπλέον έδρα θα έχουν ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών, ο Δυτικός Τομέας της Β΄ Αθηνών, η Α΄ Θεσσαλονίκης και η Αχαΐα.
Στις «χαμένες» περιφέρειες, σε εκείνες δηλαδή από τις οποίες «φεύγουν» οι έδρες, κατατάσσονται η Α΄Πειραιά, οι Σέρρες, η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η Κοζάνη, η Άρτα, αλλά και η Καστοριά και η Θεσπρωτία, που πλέον καθίστανται μονοεδρικές.