Βασίλης Τόπαλος: Σε εξέλιξη έρευνα για τα ακριβή αίτια θανάτου του 16χρονου πυγμάχου

Advertisement

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης στην πυγμαχία, Βασίλη Τόπαλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή χτες Δευτέρα (2/1), μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του στο κεφάλι.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η έρευνα θα αποδώσει καρπούς και θα «ρίξει άπλετο φως σε κάθε πτυχή των αδιευκρίνιστων συνθηκών του θανάσιμου τραυματισμού του«.

Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος πρωταθλητής είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι μετά από λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη το πρωί της Παρασκευής (16/12) στο γυμναστήριο, όπου προπονούταν στην Καλλιθέα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί σύντομα συνειδητοποίησαν ότι η κατάστασή του είναι κρίσιμη. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και αμέσως μετά νοσηλεύτηκε στην Εντατική, όπου και κατέληξε.

Advertisement

Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας: Μύνηση κατά παντός υπευθύνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΕΟΠ) ανακοίνωσε υποτροφία στο όνομα του 16χρονου πυγμάχου ενώ ανέφερε ότι θα καταθέσει «μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το τραγικό συμβάν σοβαρού τραυματισμού ανήλικου πρωταθλητή μας, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες εντός γυμναστηρίου, την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ενημερώνουμε ότι συλλέγουμε το απαραίτητο υλικό και άμεσα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Παράλληλα, συντασσόμαστε απολύτως με τα άμεσα αντανακλαστικά της Πολιτείας, καθότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να πέσει άπλετο φως σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά και θέσαμε στη διάθεση του κ. Αυγενάκη κάθε στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας.»

Advertisement

Τι είπε ο προπονητής του

Ο προπονητής του 16χρονου πυγμάχου, Νίκος Γιδάκος, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του OPEN, και περιέγραψε πως αντιλήφθηκε τον θανάσιμο τραυματισμό του πρωταθλητή.

«Κάποια στιγμή, το μόνο που θυμάμαι δηλαδή, είναι ότι σφύριξα και ότι παρακολουθούσα στο γυμναστήριο τι γίνεται, δηλαδή τα υπόλοιπα γκρουπ. Ο Βασίλης πήγε στην τουαλέτα, σε μία που έχουμε στον κάτω χώρο και ένας συναθλητής του τον είδε και μας φώναξε«.

Όπως εξήγησε εκείνη την ώρα ήταν και ο πατέρας του εκεί, ο οποίος ήταν τακτικά παρών στις προπονήσεις του γιου του. Ερωτώμενος αν ο 16χρονος πήγε τουαλέτα λόγω αδιαθεσίας, ο προπονητής δήλωσε,

Advertisement

«Εμένα προσωπικά δεν μου είπε, γιατί στη γωνία πάντα είχε τον μπαμπά του, δεν κατάλαβα, απ’ ότι έμαθα τους είπε ότι πάει στην τουαλέτα να πλυθεί και ότι θα ερχόταν, νομίζω, να συνεχίσει την προπόνησή του. Φώναξε ένα παιδί, ένας συναθλητής που ήταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα και δεν αθλούταν. Αμέσως, δηλαδή με το που πήγα, είχε προλάβει ο μπαμπάς του, τον είχε στα χέρια του και προσπαθήσαμε να του παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες«.

Τι είπε ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, σημείωσε ότι «Μόλις έλαβε χώρα το συμβάν, προ του θανάτου του παιδιού, είχαν κληθεί στον εισαγγελέα Αθλητισμού (σ.σ. ο ιδιοκτήτης και ο προπονητής) προκειμένου να καταθέσουν (…) Δεν ήρθε σε καμία επαφή, οπότε δεν προήλθε κανένας τραυματισμός από έτερο πρόσωπο, δηλαδή συναθλητή του.»

«Πράγματι, μετά την προπόνηση η οποία έγινε, οδηγήθηκε σε έταιρο χώρο του γυμναστηρίου, δηλαδή στα αποδυτήρια, όπου εκεί έχασε τις αισθήσεις του και κατά την πτώση επήλθε το συγκεκριμένο τραύμα, όπου δυστυχώς επήλθε το μοιραίο», συνέχισε.

Advertisement

«Η παρουσία γιατρών είναι κάτι το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό σε αυτό το στάδιο της προπόνησης. Ο,τιδήποτε και αν συμβεί καλείται κατευθείαν το ΕΚΑΒ για να παρέχει τις πρώτες βοήθειες. Το ζήτημα είναι ότι, ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου που εκπροσωπώ, που είναι διακεκριμένος αθλητής στο χώρο (δεν έχει συμβεί το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια), παρείχε τις πρώτες βοήθειες από την πρώτη στιγμή.

Το ζήτημα είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε κανένα παράπονο, τόσο από τον αθλητή όσο και από τον πατέρα, έτσι ώστε είτε να υπάρχει κάποια διακοπή της προπόνησης ή ο,τιδήποτε άλλο», κατέληξε.

Το χρονικό του μοιραίου τραυματισμού

Ο 16χρονος Βασίλης θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο της πυγμαχίας, έχοντας πετύχει αρκετές σημαντικές διακρίσεις.

Advertisement

Την ώρα που έκανε προπόνηση ένιωσε αδιαθεσία και σταμάτησε. Πήγε στο μπάνιο ώστε να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό του και τότε υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο. Από την πτώση όμως, χτύπησε το κεφάλι του σε σκληρή επιφάνεια με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Το δυσάρεστο γεγονός αντελήφθη πρώτα ένας άλλος πυγμάχος, ο Αλικ Λαγκαζασβίλι, ο οποίος όταν άκουσε τον θόρυβο της πτώσης, έτρεξε στο μπάνιο για να δει τι συμβαίνει.

Αμέσως, ειδοποίησε τον πατέρα του ανηλίκου και τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ, με τον νεαρό να μεταφέρεται στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Advertisement

Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν πόσο κρίσιμη ήταν η κατάσταση και έκριναν αναγκαίο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι προκειμένου να του αφαιρεθεί το αιμάτωμα.

Συλληπητήρια από την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του 16χρονου εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας:

«Έφυγε» το Χρυσό παιδί μας, ο χαμογελαστός Βασίλης μας, ο γεννημένος Πρωταθλητής με καρδιά από ατόφιο χρυσάφι. Ανείπωτη θλίψη για την οικογένεια της Ελληνικής Πυγμαχίας… Τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Βασίλη μας άφησες πολύ νωρίς.

Advertisement

Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας».

Ακολουθήστε

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement