Η Εκκλησία κρίνει την ημερομηνία των εκλογών

Advertisement

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την Πρωτοχρονιά “έδειξε” ξεκάθαρα τον Απρίλιο ως μήνα εκλογικών εξελίξεων. Και μετά την πρώτη σύσκεψη της νέας χρονιάς στο Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν ότι ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει την ημερομηνία των εκλογών από τον Απρίλιο και μετά.

Οι αναφορές στον Απρίλιο αναζωπύρωσαν τα σενάρια πως η πρώτη κάλπη του 2023 θα στηθεί στις εννέα του μήνα, δηλαδή την Κυριακή των Βαϊων. Οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής εκτίμουσαν ότι ακριβώς λόγω της εορταστικής περιόδου οι ψηφοφόροι, που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην επαρχία, θα είχαν ένα ακόμη κίνητρο να πάνε στην κάλπη.

Όμως το ενδεχόμενο εκλογών την Κυριακή των Βαϊων φέρεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην ηγεσία της Εκκλησίας και ως εκ τούτου μάλλον απομακρύνεται, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει γκρίνιες από ιεράρχες.

Advertisement

Η κόντρα άλλωστε με μερίδα της ιεραρχίας για τον εμβολιασμό έχει κοστίσει στη Νέα Δημοκρατία, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει αποκτήσει “θύλακες” με τη βοήθεια ορισμένων μητροπολιτών. Δεν είναι βέβαια αυτό το μόνο ζήτημα, που υποδαυλίζει τη δεξιά ψήφο διαμαρτυρίας. Αλλά ο κίνδυνος απωλειών προς τα δεξιά οφείλεται σε ένα γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας στο χώρο της λεγόμενης “λαϊκής δεξιάς” για την ακρίβεια, καθώς και σε σειρά άλλων μικρότερων ειδικών ή τοπικών θεμάτων, όπως πχ η απολιγνητοποίηση και το νομοσχέδιο για θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απλή αναλογική στις πρώτες εκλογές ενισχύει άλλωστε τις πιθανότητες “χαλαρής ψήφου”, έναν κίνδυνο τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει δει εδώ και καιρό, για αυτό άλλωστε και επιμένει σε κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι η πρώτη κάλπη είναι η τελική.

Πότε όμως θα στηθεί τελικά η πρώτη κάλπη; Εάν αποκλειστεί η 9η Απριλίου και εφόσον δεν υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός πριν το Μάρτιο, οι άλλες πιθανές ημερομηνίες είναι είτε η 2α Απριλίου, είτε (σενάριο που πλέον πολλοί θεωρούν πιθανότερο) η 14η Μαϊου.

Advertisement

Σημειωτέον ότι εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 14 Μαϊου, οι δεύτερες κάλπες μπορούν να στηθούν αφού ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις στις 22 Ιουνίου, δηλαδή πιθανότατα την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Το σενάριο του Μαϊου κερδίζει έδαφος και με το σκεπτικό ότι πρώτον θα έχει φανεί στην πράξη η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου και δεύτερον, η κυβέρνηση θα έχει δώσει κάποιο ακόμη επίδομα το Πάσχα, ενώ ούτως ή άλλως και στο μεταξύ αναμένονται νέα μέτρα, ανάλογα και με το περιθώριο που θα αφήσει η πορεία των τιμών στην ενέργεια.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement