Γλύξμπουργκ: Στη Μητρόπολη η κηδεία, στο Τατόι η ταφή – Το παρασκήνιο της απόφασης

Advertisement

Στη Μητρόπολη, τη Δευτέρα, το ύστατο χαίρε, στο Τατόι η τελευταία κατοικία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 83 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία. Θα κηδευτεί ως ιδιώτης, όπως αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η σορός να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Οι γιοι τού τέως βασιλιά, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, πέρασαν χθες το μεσημέρι την πόρτα του Μαξίμου προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η τελετή αναμένεται στις δώδεκα το μεσημέρι, ενώ θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Οπως ανακοινώθηκε, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου. Από τραύματα, τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης», τόνισε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με το θάνατό του γράφεται τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Το λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύουν, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Advertisement

Η ανακοίνωση της οικογένειας ήταν λιτή: «Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην εκκλησία θα προσδιοριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου, Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων».

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ταφή και την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανακοινώθηκαν αμέσως μετά τη διυπουργική σύσκεψη: «Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία».
Το βασικό επιχείρημα που βάρυνε στην απόφαση για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν ότι το πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα.

Οι γιοι τού τέως βασιλιά Κωνσταντίνου επικοινώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του μετέφεραν την επιθυμία του πατέρας τους: Να παραστεί μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην εξόδιο ακολουθία του στη Μητρόπολη Αθηνών. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΙΣ από τη χθεσινή της συνεδρίαση ανέφερε: «Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελετή θα παραστούν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, από τη Μ. Βρετανία η πριγκίπισσα Αννα, μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ολλανδίας, της Δανίας, του Βελγίου, της Σουηδίας.

Από νωρίς χθες το πρωί γίνονταν εργασίες στο Κτήμα Τατοΐου, που έχει υποστεί καταστροφές από την πυρκαγιά του προπέρσινου καλοκαιριού ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση τόσο της οικογένειας όσο και των φίλων και συγγενών που θα απευθύνουν το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ενδιαφέρον από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Advertisement

Ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν εκτενώς στο θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Τα δημοσιεύματα συνοδεύονταν με φωτογραφίες από την πολιτική και προσωπική ζωή του, ενώ τονιζόταν και η συγγένειά του με άλλους βασιλικούς οίκους. Την είδη του θανάτου του Κωνσταντίνου μετέδωσαν πρώτα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης διαδικτυακά, τονίζοντας πως ο εκλιπών ήταν αδελφός της Σοφίας, βασιλομήτορος της Ισπανίας. Εξάλλου, στα ανάκτορα της Δανίας κυματίζει μεσίστια η σημαία της χώρας σε ένδειξη πένθους για την Αννα- Μαρία, που είναι αδελφή της βασίλισσας Μαργκρέτε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement