Σπείρα έκλεβε σε 24 περιοχές της χώρας- Έντεκα συλλήψεις, αναζητούνται δέκα

Advertisement

Εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε σωρεία κλοπών από κατοικίες σε 24 περιοχές στην ελληνική επικράτεια εξαρθρώθηκε, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.

Το πρωί της Πέμπτης σε περιοχές της Αττικής, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και στη Λαμία συνελήφθησαν συνολικά έντεκα μέλη της, έξι άνδρες και πέντε γυναίκες.

Για τη σύλληψή τους οργανώθηκε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, η οποία υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας της ΟΠΚΕ και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πατρών, Λαμίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης / ΤΠΚΕ, της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι. Θεσσαλονίκης, των Τμημάτων Ασφαλείας Δέλτα Θεσσαλονίκης, Ευόσμου, Ιλίου, Ξάνθης, Βέροιας, Λειβαδιάς και της ΟΠΚΕ Kαματερού.

Advertisement
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας άλλων δέκα μελών της οργάνωσης (τέσσερις άνδρες, έξι γυναίκες).

Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι από τον Ιούλιο του 2022 συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, διαπράττοντας 63 διακεκριμένες κλοπές από κατοικίες, απ’ όπου αφαίρεσαν συνολικά 178.870 ευρώ, τιμαλφή αξίας 424.900 ευρώ και 43 χρυσές λίρες, μεγάλο μέρος των οποίων μεταπωλούσαν στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική αυτή οργάνωση ανέπτυξε την παράνομη δράση της σε Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αθήνα, Μαρούσι, Πέραμα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Άρτα, Δράμα, Βέροια, Ιωάννινα, Βόλο, Λαμία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Στην πράξη, τα μέλη της σπείρας δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προσεγγίζοντας πρωινές και μεσημβρινές ώρες, διαμερίσματα πολυκατοικιών εντός αστικών ιστών.

Advertisement

Προσποιούμενα τους πωλητές αντικειμένων, προσέγγιζαν τις κατοικίες, ώστε να διαπιστώσουν την απουσία των ενοίκων και στη συνέχεια με τη χρήση τηλεκάρτας ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας διερρήγνυαν ανασφάλιστες πόρτες και διέπρατταν τις κλοπές.

Οι συνεργοί τους τους ανέμεναν σε οχήματα διαφυγής, τα οποία ενάλλασσαν κάθε φορά, προκειμένου να καταστεί δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αστυνομικές Αρχές.

Επιπλέον, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη φρασεολογία.

Advertisement

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια των κατηγορουμένων σε Βέροια, Ξάνθη και Λειβαδιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.500 ευρώ, τέσσερα οχήματα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM και πλήθος ρολογιών καθώς και τιμαλφή.

Οι δράστες αποκόμισαν από τη διάπραξη των κλοπών παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 620.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνώ, με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών.

Οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν συμμετοχή των κατηγορούμενων και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement