Υποκλοπές: Η χώρα έχει Σύνταγμα

Advertisement

Δημοκρατικό τείχος απέναντι σε κυβέρνηση και εισαγγελία του Αρείου Πάγου που απειλεί με κάθειρξη την ΑΔΑΕ αν προχωρήσει στην διερεύνηση του σκανδάλου. Αποδομούν την γνωμάτευση Ντογιάκου ο Ε.Βενιζέλος και άλλοι κορυφαίοι νομικοί.

Η διερεύνηση του Σκανδάλου των Υποκλοπών, πρέπει να γίνει στο πνεύμα που εκφράζει το Σύνταγμα της χώρας. Την απαίτηση αυτή εκφράζουν τόσο οι δημοκρατικές δυνάμεις όσο και ο νομικός κόσμος, δύο ημέρες μετά την γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που προσπαθεί να βάλει … «πάγο» στην προοπτική του να «πέσει φώς» στις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και της ηγεσίας του στρατεύματος από την ΕΥΠ. Αυτά ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), προκειμένου να αποφασίσει την περεταίρω δράση της, μετά την συλλογή στοιχείων από τους επικοινωνιακούς παρόχους για πρόσωπα που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ

Η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ αποκτά μεγάλη σημασία για την περεταίρω πορεία της υπόθεσης ενώ αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά και στις πολιτικές εξελίξεις. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την γνωμάτευσή του έχει τοποθετήσει «πάνω από το κεφάλι» της ανεξάρτητης αρχής την απειλή ακόμη και ποινικής δίωξης αφού στην γνωμάτευσή του μιλά ακόμη και για ποινές κάθειρξης. Όμως από ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έχει εκφράσει την άποψη ότι το κείμενο του Ισίδωρου Ντογιάκου δεν δημιουργεί καμία δέσμευση ως προς την δράση της ΑΔΑΕ η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα με βάση τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα. Ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται για το αν η ΑΔΑΕ θα ενημερώσει το κοινοβούλιο -από το οποίο σύμφωνα με τον νόμο εποπτεύεται- για τα συμπεράσματα από τους ελέγχους της. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα συμβεί: Αν δηλαδή θα υπάρξει άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία και αναφέρονται οι ανεξάρτητες αρχές ή αν θα υπάρξει ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευάγγελος Βενιζέλος EUROKINISSI

Οι αντιδράσεις των νομικών

Παράλληλα συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων συνταγματολόγων και νομικών που εκφράζουν την έντονη διαφοροποίησή τους με το ίδιο το κείμενο της γνωμάτευσης αλλά και συνολικά με την πρακτική που ακολουθείται. Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών κάνουν λόγο για σαφή επηρεασμό της διεθνούς εικόνας της χώρας σε σχέση με την λειτουργία του κράτους δικαίου. Επίσης για το θέμα θα συνεδριάσει εκτάκτως ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Η πλέον ηχηρή από αυτές ήταν η δημόσια παρέμβαση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, που αποδόμησε πλήρως την γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στήριξε την εκτίμηση της ΑΔΑΕ ότι η γνωμάτευση δεν παράγει καμία νομική δέσμευση σημειώνοντας πως η «γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του ΑΠ έχει χορηγηθεί καθ´υπέρβαση αρμοδιότητας και θέτει ουσιώδη ζητήματα σεβασμού της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρμοδιότητας των Ανεξάρτητων Αρχών». Τονίζει παράλληλα πως «οι πράξεις της ΑΔΑΕ τεκμαίρονται νόμιμες και εκτελούνται αυτογνωμόνως. Συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και λοιπών κυρώσεων κατά των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Τις πράξεις αυτές δεν τις ελέγχει δικαστικά ο Εισαγγελέας του ΑΠ αλλά ο διοικητικός δικαστής».

Advertisement

Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνει σαφείς αιχμές για σύμπλευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «έχω την ελπίδα ότι ένας ευφυής, έμπειρος και εγκρατής νομικός με τη διαδρομή και την ικανότητα αντίστασης στις προσβολές της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που διαθέτει ο σημερινός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα βρει τη βούληση και το θάρρος να επανεξετάσει τη Γνωμοδότηση».

Επίσης ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης επισήμανε ότι αρχικά υπήρξε «εκτροπή με αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων είτε απευθείας από την ΕΥΠ είτε με παροχή υπηρεσιών από παράνομα λογισμικά και από την άλλη μια δεύτερη εκτροπή, οι πολύμηνες μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου. Φτάσαμε και στο ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την γνωμοδότηση του να λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ».

Νίκος Ανδρουλάκης Αλέξης Τσίπρας
Νίκος Ανδρουλάκης Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Δημοκρατικό τείχος

Σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται να βαθαίνει η πόλωση και το χάσμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν αναφορά στην δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου. Δίνεται μάλιστα σαφώς η εικόνα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σφοδρή σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα εφόσον η κυβέρνηση – στην οποία αποδίδεται η μεθόδευση- δεν υποχωρήσει στην προσπάθειά της να ελέγξει την δραστηριότητα της ΑΔΑΕ.

Advertisement

Θυμίζουμε ότι μία πολύ δυναμική παρέμβαση έχει ήδη κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Με ανάρτησή του κάλεσε τον Ισίδωρο Ντογιάκο να προβεί στην …σύλληψή του, θυμίζοντας ότι η ΑΔΑΕ έχει ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση την υπόδειξη προσώπων που πιθανά να βρίσκονταν σε καθεστώς παρακολούθησης προκειμένου το θέμα να διερευνηθεί. Η ένταση της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα καθιστά σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – που αυτή την στιγμή αναμένει τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ- θα κλιμακώσει με κάθε πρόσφορο τρόπο την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του τοεμάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου που επισήμανε ότι «ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι καμία επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών το οποίο φέρει την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ευοδωθεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος. Οι ευθύνες των υπαιτίων και θα αποκαλυφθούν και θα αποδοθούν μαζί και όσων επιχείρησαν τη συγκάλυψη. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί θεσμική εκτροπή».

Στην αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προστέθηκε χθες και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατονόμασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον ιθύνοντα νου των εξελίξεων λέγοντας πως «π Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης. Δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα». Τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές, έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τα πραγματικά ευρήματα αυτής της νοσηρής υπόθεσης». Σημείωσε μάλιστα πως «δεν θα επιτρέψουμε ως Δημοκρατική Παράταξη να συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση, που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα, εκθέτοντας την διεθνώς».

Η συνάφεια των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως και η ως τώρα εμπειρία από την στάση τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών, προδιαθέτει τόσο για αυτόνομες αλλά ακόμη και για συντονισμένες ενέργειες. Είναι μάλιστα ερώτημα του αν αυτές θα εκφραστούν με κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ή ακόμη και με κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement