Γκλύξμπουργκ: Νέα Δημοκρατία με στέμμα στην κηδεία

Advertisement

Βασιλικότεροι του βασιλέως θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν αύριο στη Μητρόπολη Αθηνών οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι βουλευτές της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την οργή που προκάλεσε στη γαλάζια βάση η απόφαση να ταφεί ο τέως ως ιδιώτης, πραγματοποίησε τριπλή υποχώρηση ενόψει του αυριανού τελετουργικού.

* Την Παρασκευή το πρωί, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε την αναβάθμιση της κυβερνητικής παρουσίας, με τον αντιπρόεδρο Πάνο Πικραμμένο να επιστρατεύεται και να λαμβάνει θέση στον ιερό ναό πλάι στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

* Η σορός τού τέως θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, από τις 6 έως τις 10, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στην απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης για τα διαδικαστικά.

Advertisement

* Δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. -άνω των 50, σύμφωνα με τα κομπιουτεράκια των παροικούντων τη γαλάζια Ιερουσαλήμ- αναμένεται να δώσουν το παρών στην κηδεία, καθώς το Μαξίμου δεν άναψε ποτέ κόκκινο φως. Η παρουσία δε του ίδιου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο για την προσέλευση βουλευτών-πολιτευτών που επιθυμούν να ρίξουν δίχτυα στη δεξαμενή των βασιλοφρόνων.

Προηγήθηκε η καταιγίδα οργισμένων μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων των συντηρητικών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα βουλευτικά γραφεία και τις Τοπικές Οργανώσεις μετά την απόφαση να μην κηδευτεί ο τελευταίος μονάρχης με τιμές αρχηγού κράτους. Τα σκάγια πήραν και τους «ανθρώπους του προέδρου» που φέρουν εκσυγχρονιστικά γαλόνια και αδυνατούν να αφουγκραστούν τις «πατριωτικές ευαισθησίες» των δεξιών ψηφοφόρων του κόμματος, όπως αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ. Τοποθετώντας δε στο κάδρο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον καλούν να θυμηθεί τη δήλωση του πατρός Μητσοτάκη, Κωνσταντίνου, που είχε αποκαλέσει «unfair» το δημοψήφισμα για το πολιτειακό το 1974. Ισχυρίζονται δε ότι ο Αντώνης Σαμαράς με τη γραπτή του δήλωση έδειξε ότι μπορεί και πιάνει τον σφυγμό των ακραιφνών δεξιών ψηφοφόρων.

Φόβος για τη στάση Καραμανλή

Αλλες πηγές σημείωναν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αρχικά να προέταξε την ανάγκη να μην διευρυνθεί το χάσμα με τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, αποσκοπεί να συναντήσει τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ -όπως έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά- προκειμένου η παράταξη «να δώσει ενωμένη τη μάχη των εκλογών». Ως γνωστόν, οι σχέσεις τους βρίσκονται σε χαμηλό βαρομετρικό μετά τις ριπές του Κ. Καραμανλή από τα Ανώγεια προς το Μαξίμου για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Ο κ. Μητσοτάκης υποτίμησε το DNA της γαλάζιας βάσης» τονίζουν ωστόσο οι επικριτές του, με αποτέλεσμα να επιδοθεί αργότερα σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του κύματος οργής. Η αποστροφή Μητσοτάκη, προχθές από την Κομοτηνή, ότι «όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν ξαφνικά νύχτα, θα προσγειωθούν απότομα», ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια κατευνασμού του «πατριωτικού ακροατηρίου» με όχημα τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν.

Advertisement

Συναγωνισμός βασιλικότητας

Πριν το Μαξίμου, ωστόσο, προβεί σε άτακτη υποχώρηση στο σκέλος της κηδείας, η πτέρυγα ΛΑΟΣ έδινε διαπιστευτήρια προς το γαλαζοαίματο-ακροδεξιό ακροατήριο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης -υπεύθυνος για την επόμενη εκλογική διαδικασία- αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο ως εν ενεργεία βασιλιά. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο φόντο της νέας κρίσης δημόσιας υγείας, ασχολήθηκε με το γεγονός ότι ο Γλύξμπουργκ «επέλεξε να πεθάνει στην πατρίδα του».

Σε διαφορετική… πίστα κινήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, δικαιολογώντας πλήρως τον εκλιπόντα για τη στάση του στο «οικονομικό κομμάτι». Όπως είπε: «Συγγνώμη, άμα σου πάρουν τα σπίτια εσένα, δεν θα πας στο δικαστήριο;». Μάλιστα, έδωσε έμφαση και σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε τον Γλύξμπουργκ.

Οι επιθέσεις φιλίας προς το συγκεκριμένο ακροατήριο δεν προέρχεται μόνο από στελέχη της ακροδεξιάς τάσης. «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του» έγραψε στην προκλητική ανάρτησή του στο Τwitter o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Τα φιλομοναρχικά διαδικτυακά παραληρήματα με ισχυρές δόσεις αντικομμουνισμού από τα δεξιά (Μπογδάνος, Τζήμερος, Κρανιδιώτης) τέθηκαν εξ αρχής στο κυβερνητικό ραντάρ. Σε αυτό το φόντο η κυβέρνηση δικαιολόγησε τις νοσηρές αναρτήσεις δικών της στελεχών -«η Δημοκρατία μας είναι ώριμη και δεν κινδυνεύει»- πριν αναβαθμίσει την παρουσία της αύριο στην κηδεία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement