Ιταλία: Περισσότερες από 55.000 υπογραφές για την απελευθέρωση του «λυπημένου γορίλα»

Advertisement

Περισσότερες από 55.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί για την απελευθέρωση του «θλιμμένου γορίλα». Ο σύλλογος Meta Parma τα έχει κάνει online καμπάνια για τον Riù, τον γορίλα που ζει στον ζωολογικό κήπο Safari στο Fasano της Ιταλίας από το 1994 και βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων για χρόνια.

“Ο Riù συνελήφθη στην Αφρική όταν ήταν μικρός, τον πήραν από τη γη του και μακριά από τη μητέρα του, την οποία δεν ξαναείδε. Τον συνέλαβαν όταν ήταν πολύ μικρός και τον έφεραν στην Ιταλία για να τον πουλήσουν στο τσίρκο Medrano που αγόρασε μαζί του και τον Pedro, έναν άλλο νεαρό γορίλα. Ήταν 2 Δεκεμβρίου 1975 και τα δύο μωρά – γορίλες αγοράστηκαν για 850.000 παλιές λιρέτες, αυτό ήταν το τίμημα της ισόβιας σκλαβιάς τους. Ο Riù και ο Pedro δεν είδαν ποτέ ξανά την ελευθερία και μοιράστηκαν την ίδια θλιβερή μοίρα κλεισμένοι έως το 1994 σε ένα τσίρκο και μετά στο ζωολογικό κήπο Safari του Fasano, στην Απουλία», γράφουν οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

“Ο Riù είναι ακόμα κλεισμένος στον ζωολογικό κήπο της Απουλίας, μόνος τώρα, επειδή ο σύντροφός του στην ατυχία, Πέδρο, τον άφησε μόνο στις 13 Δεκεμβρίου 2008, πεθαίνοντας έπειτα από μια σύντομη ασθένεια. Τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, ο Riù είναι πλέον γέρος, παραιτημένος και δυστυχισμένος. τόσο δυστυχισμένος που τον αποκαλούν ο λυπημένος γορίλας», σημειώνεται στο site.

Advertisement

“Με το δυσαρεστημένο βλέμμα του και τη σοφή του έκφραση, τόσο αξιοπρεπής παρά τη θλίψη του, στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που φτάνει σε όσους μπορούν να το καταλάβουν: το πραγματικό πρόβλημα είναι η άρνηση της ελευθερίας. Ο Riù είναι πρωτεύον, είναι άτομο, αναγκασμένος να ζει σε ένα γυάλινο κλουβί. Έχει το δικαίωμα να μπορεί να ζήσει τουλάχιστον τα τελευταία του χρόνια, μήνες ή μέρες έξω από αυτόν τον ζωολογικό κήπο. Του το χρωστάμε». Η έκκληση απευθύνεται στον διευθυντή του ζωολογικού κήπου Fabio Antonio Rausa.

Ταυτόχρονα η Meta Parma κάνει έκκληση σε καταφύγια και προστατευόμενες περιοχές, ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να φιλοξενήσουν τον γορίλα.

Ωστόσο, ο ζωολογικός κήπος Safari έχει διευκρινίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η πραγματική κατάσταση του Riù ήταν διαφορετική. «Ο ανακαινισμένος και διπλασιασμένος βιότοπός του, τώρα ξεπερνά τα 600 τετραγωνικά μέτρα: τα δέντρα είναι πάντα προσβάσιμα μαζί με κορμούς και ξύλινα «κάστρα» για σκαρφάλωμα, με τρεχούμενο καταρράκτη για κολύμπι, με πράσινο γκαζόν φυτεμένο με είδη από τα οποία μπορεί να βοσκήσει ad libitum όπως θα έκανε σε μια ζούγκλα, όπου δεν υπάρχουν τοίχοι αλλά τεράστια περιμετρικά παράθυρα που επιτρέπουν στον Riù (αλλά μόνο εάν και όταν το επιθυμεί, έχοντας άπειρες περιοχές όπου μπορεί να απομονωθεί αν προτιμά) να μένει σε στενή επαφή με το κοινό, εκτός από τα δύο μεγάλα διασυνδεδεμένα εσωτερικά κουτιά, τα οποία μπορούν να οριστούν ως πραγματικά διαμερίσματα αφιερωμένα τώρα αποκλειστικά σε αυτό, όχι ορατά στο κοινό αλλά εξοπλισμένα με μεγάλα παράθυρα ανοιχτά στον έξω κόσμο».

Advertisement

«Όσοι θα έχουν τη χαρά να δουν με τα μάτια τους και θα νιώσουν την ηθική ανάγκη να ενημερωθούν πραγματικά από πηγές από πρώτο χέρι για όλα τα παραπάνω, παρατηρώντας προσωπικά ή ρωτώντας τους ειδικούς μας, θα ανακαλύψουν επίσης πολλά για τους ειδικούς παθολόγους που τον φροντίζουν καθημερινά» αναφέρει η απάντηση του Ζωολογικού Κήπου στους περιβαλλοντολόγους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement