Δείτε την κοσμική φυσαλίδα μέσα στην οποία βρίσκεται η Γη (βίντεο)

Advertisement

Οι συμμετέχοντες ενός ερευνητικού προγράμματος του Κέντρου  Αστρονομίας Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ κατάφεραν να αποτυπώσουν τρισδιάστατα την κοσμική φυσαλίδα στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα. Σε μια σχετικά κοντινή σε εμάς περιοχή του γαλαξία μας υπήρχε πριν από περίπου 14 εκατ. έτη ένα σμήνος περίπου 15 άστρων.

Το σμήνος καταστράφηκε σε ένα μπαράζ εκρήξεων σουπερνόβα οι οποίες δημιούργησαν μια κοσμική δομή, μια φυσαλίδα έκτασης χιλίων ετών φωτός η οποία οι παρατηρήσεις που γίνονται σε αυτή δείχνουν ότι συνεχίζει να μεγαλώνει.

Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτή τη δομή «Τοπική Φυσαλίδα» και το ηλιακό μας σύστημα εισήλθε σε αυτή πριν από περίπου πέντε εκατ. έτη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές τέτοιου είδους κοσμικές φυσαλίδες στο Σύμπαν αλλά η θέση που έχει το ηλιακό μας σύστημα μέσα σε αυτό, δηλαδή ακριβώς στο κέντρο του είναι σπάνια. Όπως λένε η θέση αυτή που βρισκόμαστε μας επιτρέπει να κοιτάζουμε τον ουράνιο θόλο και να εντοπίζουμε συνεχώς τη γέννηση νέων άστρων.

Advertisement

«Το Διάστημα είναι γεμάτο από αυτές τις φυσαλίδες που προκαλούν το σχηματισμό νέων άστρων και πλανητών επηρεάζοντας έτσι το σχήμα των γαλαξιών. Μαθαίνοντας περισσότερα για την μηχανική με την οποία λειτουργεί η Τοπική Φούσκα, στην οποία ζει ο Ήλιος σήμερα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την εξέλιξη και τη δυναμική αυτών των δομών» αναφέρει ο Θίο Ο’Νίλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement