Στη διαλυτική εικόνα του ΕΣΥ εν μέσω έξαρσης των ιώσεων συμβάλλουν και οι ελλείψεις φαρμάκων.
Η έξαρση των ιώσεων στις παιδικές ηλικίες και η ανάγκη διασωλήνωσης ανήλικων ασθενών έφεραν στην επιφάνεια το θέμα των τραγικών ελλείψεων στις ΜΕΘ Παίδων. Στη χώρα μας λειτουργούν μόλις 55 κλίνες Εντατικής για παιδιά. Μάλιστα, όταν αυτές αποτυπώνονται στον χάρτη, όπως βλέπουμε στη διπλανή σελίδα, γίνεται εμφανής η ανεπάρκεια που υπάρχει, ποσοτικά και γεωγραφικά. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ΜΕΘ για παιδιά σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Θράκη. Αλλά ότι ακόμα κι εκεί που υπάρχουν, γεμίζουν πολύ γρήγορα.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις μίας 11χρονης από τα Γιάννενα, ενός 3χρονου από την Κοζάνη, αλλά και η τραγική κατάληξη του 6χρονου από τα Γρεβενά. Η 11χρονη νόσησε με κορωνοϊό, μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο Άκτιο και από κει έγινε η αεροδιακομιδή για το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Το 3χρονο παιδί, από το Νοσοκομείο Κοζάνης, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης. Η περίπτωση του 6χρονου δυστυχώς έγινε γνωστή λόγω του θανάτου του παιδιού.
Από το Νοσοκομείο Γρεβενών διακομίστηκε στο Ρίο και στη διαδρομή χάλασε το ασθενοφόρο. Κλήθηκε άλλο στην Άρτα, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο και τελικά ήρθε ένα από τα Γιάννενα μισή ώρα μετά. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Ρίο και στην Αθήνα, αν και υπήρχαν κλίνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ήταν γεμάτες. Γι’ αυτό, εκτός από γεωγραφικό, υπάρχει και ποσοτικό πρόβλημα.
Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, η Αθηνά Λινού επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τις ΜΕΘ προέκυψε επειδή κανείς δεν περίμενε ότι τα παιδιά θα χρειαστούν Μονάδα λόγω αναπνευστικής λοίμωξης. «Μέχρι τώρα είχαμε τις ΜΕΘ για καρκίνους και ατυχήματα» εξηγεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προσθέτει: «Ενώ ξέραμε ότι υπάρχουν λοιμώδη νοσήματα που οδήγησαν παιδιά σε ΜΕΘ -το είδαμε στη Βρετανία-, δεν κάναμε προσπάθεια ανάπτυξης και κάποιων παιδιατρικών Μονάδων στη χώρα μας».
Μαρκέτος: Μη αποδεκτή κατάσταση
Ο παιδίατρος και διευθυντής ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης στην Πάτρα Γρηγόρης Μαρκέτος τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι η μεγάλη πίεση των παιδιατρικών κλινικών και η τεράστια προσέλευση των μικρών ασθενών γίνονται σε ένα αποδεκατισμένο από ανθρώπινο δυναμικό σύστημα Υγείας. «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έπαψε να δουλεύει σαν δίχτυ προστασίας της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας, γιατί σχεδόν έχει μείνει χωρίς παιδιάτρους και άλλες ειδικότητες». Παράλληλα, υπογραμμίζει την απουσία παιδιατρικών κλινών Εντατικής σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Θράκη. «Έτσι λοιπόν έγινε το εντελώς απαράδεκτο, να έρχεται παιδί από τη Δυτική Μακεδονία στην Πάτρα. Αυτό είναι κυριολεκτικά ασύλληπτο για την απώλεια τεράστιου χρόνου και μάλιστα ήρθε με ασθενοφόρο και όχι με ελικόπτερο, όπως θα έπρεπε να γίνει» σημειώνει, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «μη αποδεκτή» για έναν υγειονομικό.
Στη διαλυτική εικόνα του ΕΣΥ εν μέσω έξαρσης των ιώσεων συμβάλλουν και οι ελλείψεις φαρμάκων. «Είναι απαράδεκτο ένας γονιός, μέσα στην αγωνία του, αγκαλιά με ένα άρρωστο παιδί, να ψάχνει φαρμακείο. Υπάρχουν φάρμακα που είναι μοναδικά για την αντιμετώπιση βρογχίτιδας ή βρογχιολίτιδας. Η απρόσκοπτη πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να το εξασφαλίσει η Πολιτεία» ξεκαθαρίζει ο Γρ. Μαρκέτος. Από την άλλη, υπάρχει η περίπτωση του φαρμακείου στο Νοσοκομείο «Μεταξά», όπου ο μόλις ένας εργαζόμενος νόσησε με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα 120 ασθενείς να μείνουν χωρίς χημειοθεραπεία. «Είναι θέμα κακής οργάνωσης; Όχι. Είναι θέμα σκόπιμης αποδυνάμωσης και αποδόμησης του ΕΣΥ» καταλήγει ο παιδίατρος.
Αδειάζουν τα σχολεία λόγω των ιώσεων
Η έξαρση των ιώσεων έχει ήδη αποτυπωθεί στα σχολεία. Ειδικά σε Νηπιαγωγεία, που μεγάλο ποσοστό των παιδιών απουσιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής, το ποσοστό που λείπει από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στη χώρα είναι 10%-20%, ανάλογα με την περιοχή. Στην Αθήνα το 14% των παιδιών λείπει. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που περισσότερα από τα μισά παιδιά απουσιάζουν από τα μαθήματα, ακόμα και σε σχολεία που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας! Ήδη κάποια Νηπιαγωγεία έχουν κλείσει και λόγω ασθένειας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι βιώνουν κι αυτοί τις επιπτώσεις. Πάντως, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν τα παιδιά που θα απουσιάζουν, καθώς τώρα είναι η περίοδος που νοσούν τα περισσότερα.
Eφημ. Η ΑΥΓΗ