«Γαλάζιο» προσκύνημα της σορού του τέως – Ποιοι δίνουν το «παρών»

Advertisement

Κορυφώνεται σήμερα η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για το τί πρόκειται να συμβεί πέριξ αλλά και στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, όπου, αφού προηγηθεί ολιγόωρο προσκύνημα, θα κηδευτεί στις 12.00 ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Ένα πρόσθετο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι και οι μεταδόσεις των ξένων τηλεοπτικών συνεργείων που θα βρίσκονται στη χώρα, ιδιαίτερα από το Τατόϊ, στο οποίο, παρά τις πομπώδεις δεσμεύσεις μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, τα συνεργεία καθαρισμού μπήκαν μόλις την επομένη του θανάτου του τέως βασιλιά.

Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα τέως βασιλιά Κωνσταντίνο (δεν είναι σαφές αν θα παραμείνει και για την κηδεία) έχει ιδιαίτερη σημασία για το εσωκομματικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας. Όχι γιατί ο κ. Σαμαράς θέλει να εμφανιστεί ως σημείο αναφοράς για το φιλοβασιλικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, που είναι, άλλωστε και αμφίβολο πόσο μεγάλο είναι. Κυρίως διότι σε αυτή τη συγκυρία, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές, στις οποίες ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να δώσει τη μάχη του κέντρου, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι είναι αυτός που εκφράζει την πολυπληθή δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Advertisement

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες για τον ακριβή ακριβό γαλάζιων υπουργών και βουλευτών που θα προσέλθουν να αποχαιρετίσουν τον τέως, καθώς, πέραν όλων των άλλων, λόγω του γεγονότος ότι η κηδεία είναι ιδιωτική, η πολιτεία δεν έχει αρμοδιότητα και άρα πλήρη γνώση της διαδικασίας που θα ακολουθήσει η οικογένεια του Κωνσταντίνου.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ο συνολικός αριθμός των προσώπων που έχουν προσκληθεί είναι 200 άτομα, μεταξύ των οποίων 11 εν ενεργεία βασιλείς και αρχηγοί κρατών με τις οικογένειές τους. Και χωρίς καμία εξαίρεση, θα προσέρχονται στο εσωτερικό του ναού, μόνον όσοι έχουν προσκληθεί από το γραφείο του τέως και θα ακολουθήσουν το σύνολο του σημερινού τελετουργικού.

Οι σίγουροι της κηδείας

Τί σημαίνει αυτό; Ότι αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που περίμεναν να δουν κυρίως τί θα κάνει ο έτερος ή οι έτεροι βουλευτές της εκλογικής τους περιφέρειας για να αποφασίσουν αν θα παραστούν ή όχι, αν το πράξουν, πιθανότατα θα περιοριστούν στο προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά που θα εκτεθεί από τις 06.00 το πρωί ως τις 10.00 ή 10.30 το αργότερο.

Advertisement

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει ότι θα παρευρεθούν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του Γεωργία, στις 10.15 στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης όπου θα πραγματοποιείται από τις 06.00 το πρωί προσκύνημα της σορού (δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα παραμείνουν και στην εξόδιο ακολουθία), ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι βουλευτές Βόρειου Τομέα Γιώργος Κουμουτσάκος, Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η ευρωβουλευτής και βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το ερώτημα είναι αν και πόσοι ακόμα θα παρευρεθούν και κυρίως αν και πόσοι θα θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Πειραιώς, μιλούν για έναν αριθμό πούλμαν που θα καταφθάσουν από περιφέρειες της χώρας με έντονα φιλοβασιλικά χαρακτηριστικά όπως η Μεσσηνία, η Λακωνία και ενδεχομένως η Ηλεία.

Advertisement

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να αφουγκραστούν πόσο μπορεί να κοστίσει η αυτονόητη, όπως επιμένουν απόφαση για ιδιωτική κηδεία, στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, η οποία πολιορκείται από αρκετούς μνηστήρες. Από τον Κυριάκο Βελόπουλο και την ελληνική λύση, μέχρι τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Θάνο Τζήμερο, τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ακόμα και το νεοναζιστικό μόρφωμα Έλληνες του φυλακισμένου Κασσιδιάρη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement