Δίνει ονόματα για να μειώσει την ποινή ο Παντσέρι

Advertisement

Ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος εγκέφαλος του Qatargate, συμφώνησε να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές με αντάλλαγμα την επιβολή μικρότερης ποινής, δήλωσε ο Βέλγος εισαγγελέας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Παντσέρι θα λάβει μειωμένη ποινή, η οποία θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βελγική L’ Echo, ο Παντσέρι και η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ήρθαν σε συμφωνία, που δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, ώστε ο πρώην ευρωβουλευτής να πέσει «στα μαλακά».

Advertisement

Ο κεντρικός ύποπτος για το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου Qatargate δηλώνει πλέον «μετανοημένος» και συνεργάζεται με τη δικαιοσύνη. Παραδέχεται ότι συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση και ότι είχε ενεργό ρόλο στην υπόθεση διαφθοράς.

Οι δικηγόροι του υπέγραψαν συμφωνία με την ομοσπονδιακή εισαγγελία την Τρίτη το απόγευμα που προβλέπει πενταετή κάθειρξη, με έκτιση πραγματικής ποινής ενός έτους πίσω από τα κάγκελα είτε με βραχιολάκι. Η συμφωνία προβλέπει και πρόστιμο 80.000 ευρώ, με αναστολή όμως στην καταβολή των 4/5. Θα του κατασχεθεί επίσης ένα εκατομμύριο ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 600.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από το σπίτι του.

Ο Παντσέρι, μεταδίδει η Le Soir, δεσμεύεται να προβεί σε ουσιαστικές, ειλικρινείς και πλήρεις αποκαλύψεις σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων και, κατά περίπτωση, και τη δική του έναντι των αδικημάτων που αναφέρονται στις κατηγορίες.

Advertisement

Με υπόμνημα που κατέθεσε δεσμεύεται να δώσει πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη, τις διαδρομές χρήματος που ακολουθούνταν, την εμπλοκή στην υπόθεση ατόμων γνωστών μέχρι σήμερα ή όχι, καθώς και τα ανταλλάγματα που τους παρέχονταν.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις του από τους βέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο «Κατάρ- γκέιτ», «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ». Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, παράλληλα, προσθέτει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement