Μαρσάρουν και πάλι τα τρακτέρ

Advertisement

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να βγουν στις πλατείες όλης της χώρας την Κυριακή 22 Ιανουαρίου. Οι παραγωγοί συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Βόρειας Ελλάδας και αλλού, ζητώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης ειδικά για το ολοένα και διογκούμενο κόστος παραγωγής.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στην ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Ιανουαρίου. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 ομοσπονδιών και περισσότερων από 100 αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων από διάφορους νομούς της χώρας. Ολες αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται μικρότερες ή μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές όπως η Βέροια, η Νάουσα και η Μακρακώμη Φθιώτιδας.

Μεταξύ άλλων αγρότες-κτηνοτρόφοι διεκδικούν: τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη. Ζητούν όμως και προσιτές τιμές των προϊόντων τους στη λαϊκή κατανάλωση, καθώς οι καταναλωτές έχουν γονατίσει από την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής αλλά και τα γαλακτοκομικά.

Οι αγελαδοτρόφοι

EUROKINISSI/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγελαδοτρόφοι, με την Ενωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) να κρούει το καμπανάκι τονίζοντας ότι η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία της χώρας απειλείται με αφανισμό. Οπως καταγγέλλουν οι αγελαδοτρόφοι, η χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος αντί του φρέσκου ελληνικού γάλακτος σε μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί «βολική συνήθεια» για ορισμένες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες τον Δεκέμβριο προχώρησαν σε μειώσεις στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος.

Μάλιστα καταγγέλλουν επώνυμα τις γαλακτοβιομηχανίες Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. (Ολυμπος, Ροδόπη, Τυράς) και ΔΕΛΤΑ. Μιλούν ακόμη για δηλωμένη πρόθεση των βιομηχανιών να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις και ετοιμάζονται για σύγκληση πανελλήνιας συνάντησης και δράσεις από κοινού, προειδοποιώντας τις γαλακτοβιομηχανίες να αλλάξουν στάση. Η ΕΦΧΕ μιλά, τέλος, για αδιαφορία από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη μη ανταπόκρισή της σε πολλαπλές οχλήσεις για συνάντηση.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement