Καρκίνος: Τα συμπτώματα που δίνουν οι 6 πιο συχνοί τύποι και πώς θα τα αναγνωρίσετε

Advertisement

Ένα μεγάλο κενό στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού έρχεται να επισημάνει βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, εάν γνωρίζαμε τα συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν βασικοί τύποι καρκίνου, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την «Less Survivable Cancers Taskforce», η μη αναγνώριση των συμπτωμάτων για τους έξι καρκίνους που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι μόνο το 1% των ενηλίκων μπορεί να αναγνωρίσει τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος και μόλις το 2% αυτά του οισοφάγου και του στομάχου.

Advertisement

«Η έγκαιρη διάγνωση, στην οποία θα μπορούσε να βοηθήσει η αναγνώριση των συμπτωμάτων, μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου», εξηγεί η Anna Jewell, διευθύνων σύμβουλος της «Less Survivable Cancers Taskforce».

Κι αυτό διότι όσο νωρίτερα εντοπιστεί ένας καρκίνος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει αναπτυχθεί και να έχει δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, κάτι που σημαίνει ότι η θεραπεία θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

«Οι καρκίνοι στο πρώτο στάδιο περιορίζονται στο όργανο που εκδηλώνονται για πρώτη φορά (πρωτογενής εστία) και είναι κατά 90% ιάσιμοι. Οι καρκίνοι δευτέρου σταδίου έχουν κάνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες και έχουν ποσοστό ίασης 70%. Ωστόσο, στα επόμενα δύο στάδια, δηλαδή 3 και 4, το ποσοστό πέφτει στο 20% και 10% αντίστοιχα. Γι’ αυτό και αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που επιμένει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε γιατρό», εξηγεί στη βρετανική Telegraph ο Karol Sikora, καθηγητής Ογκολογίας.

Advertisement

Συμπτώματα από 6 τύπους καρκίνου που πρέπει να προσέξουμε

Πάγκρεας: Πόνος στην πλάτη ή το στομάχι, αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος).

Ήπαρ: Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, αίσθημα πληρότητας ακόμη και με μικρή ποσότητα φαγητού, αίσθημα αδιαθεσίας, πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά, ίκτερος, φαγούρα στο δέρμα, αίσθημα έντονης κόπωσης.

Εγκέφαλος: Πονοκέφαλοι, ναυτία ή έμετος, προβλήματα όρασης ή ομιλίας, κρίσεις (σπασμοί), νοητικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, όπως προβλήματα μνήμης και αλλαγές στην προσωπικότητα.

Advertisement

Οισοφάγος: Δυσκολία στην κατάποση, επίμονη δυσπεψία ή καούρα, απώλεια όρεξης και βάρους, έμετος, πόνος ή δυσφορία στο στομάχι, το στήθος ή την πλάτη, επίμονος βήχας, βραχνάδα στη φωνή, κόπωση και δύσπνοια.

Στομάχι: Δυσπεψία, καούρα, αίσθημα πληρότητας πολύ γρήγορα (αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος), ναυτία, πόνος στο στομάχι, δυσκολία στην κατάποση.

Πνεύμονας: Βήχας που δεν υποχωρεί η επιδεινώνεται (στάσιμος), βήχας με αίμα, πόνος στο στήθος που είναι συχνά πιο έντονος με τη βαθιά εισπνοή, βραχνάδα στη φωνή, απώλεια βάρους και όρεξης, δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας.

Advertisement

Τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο, αλλά είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να διερευνηθούν από εξειδικευμένο γιατρό, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης για τους περισσότερους τύπους καρκίνου.

Ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου, ακολουθούν ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς λαμβάνουν και χάπια για αρκετά χρόνια.

Advertisement

Νέο σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου στην Ελλάδα

Τους βασικούς άξονες της συζήτησης για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου, μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, έθεσαν τη Δευτέρα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Θάνος Πλεύρης με τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου Υγείας, καθηγητές ιατρικής και στελέχη από τη φαρμακοβιομηχανία.

Στην πρώτη συζήτηση αναπτύχθηκε η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Είναι η πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Advertisement

Τη συζήτηση άνοιξε ο. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου που υλοποιεί το υπουργείο, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων στη μετά του Ταμείο Ανάκαμψης εποχή.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη αξία των νέων παρεμβάσεων του υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία, μέσα από την θέσπιση του οικογενειακού ιατρού, την κατ’ οίκον νοσηλεία, αλλά και την ανακουφιστική φροντίδα.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε τον κεντρικό πλέον ρόλο της Δημόσιας Υγείας στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU beating Cancer Plan) αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη-ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους. Παράλληλα, υπογράμμισε την σημασία της συνδιαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.

Advertisement

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στηρίζεται στους 4 βασικούς πυλώνες, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη διάγνωση και τη θεραπεία και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων, ενώ αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου, με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement