Δημοσκόπηση MRB: Πώς θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι – Εκπλήξεις και ανατροπές

Advertisement

Εκπλήξεις και ανατροπές φέρνει η νέα δημοσκόπηση της MRB αποτυπώνοντας τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι. Όπως φαίνεται θα πάνε στην κάλπη ψηφίζοντας με κριτήρια όπως η Ακρίβεια, η διαχείριση του δημοσίου χρήματος, η Εγκληματικότητα και οι Υποκλοπές. Είναι προφανές ότι αυτή η ατζέντα των αναποφάσιστων κάθε άλλο παρά φιλική είναι προς την κυβερνητική πολιτική.

Επί πρόσθετα αν λάβουμε υπόψη ακόμη ένα εύρημα από την δημοσκόπηση της MRB περίπου 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.

Ειδικότερα, κρίσιμη για το που θα γείρει η πλάστιγγα της εκλογικής αναμέτρησης είναι η απόφαση των αναποφάσιστων συνεπώς εξόχως ενδιαφέρονται είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης της MRB για το Open σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία τελικά θα ψηφίσουν.

Οι αναποφάσιστοι εκτιμούν, λοιπόν, σε ποσοστό 68,5% πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 15% απάντησε πως έλαβε τα μέτρα που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Μάλιστα, καταγράφεται και ένα 5,1% που θεωρεί ότι τα μέτρα ήταν περισσότερο γενναιόδωρα από όσο έπρεπε.

Advertisement

mrb10

Το 86,2% θα ψηφίσει με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% με κριτήριο τις υποκλοπές.

Κριτήρια ψήφου, αναποφάσιστοι

Advertisement

Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως οι αναποφάσιστοι θεωρούν την κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων.

Ειδικότερα, οι αναποφάσιστοι εκτιμούν σε ποσοστό 68,5% πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 15% απάντησε πως έλαβε τα μέτρα που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Μάλιστα, καταγράφεται και ένα 5,1% που θεωρεί ότι τα μέτρα ήταν περισσότερο γενναιόδωρα από όσο έπρεπε.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι αναποφάσιστοι

Ενδιαφέρουσα είναι οι οπτική για την περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε στις πρώτες, ούτε σε δεύτερες εκλογές.

Advertisement

Τότε το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.

pinakas1 mrb

Στο ερώτημα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα θέλατε να κερδίσει, το 36,8% απαντά ΝΔ και το 30% ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisement

pinakas2 mrb

Ενώ στο ερώτημα ποιο σενάριο συνεργασίας θα θέλατε σε επόμενες εκογές, το 25% λέει οικουμενική κυβέρνηση, το 12% κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το 6,6% ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το 6%.

pinakas3 mrb

Advertisement

Στο ερώτημα επίσης ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει με μια ψήφο οι απαντήσεις ήταν: ΝΔ 36,6%, ΣΥΡΙΖΑ 35,1%.

pinakas4 mrb

Στον αντόποδα και στο ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο οι απαντήσεις των αναποφάσιστων ήταν: 9,2% ΝΔ και 14,1% ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisement

pinakas5 mrb

Στο ερώτημα ποιο σενάριο συνεργασίας θα θέλατε να προκύψει σε επόμενες εκλογές το 16,1% λέει οικουμενική κυβέρνηση (με συμμετοχή ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και άλλων κομμάτων).

pinakas6 mrb

Advertisement

Οι πολίτες απάντησαν και στο ερώτημα τι θα θέλατε αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές με τους αναποφάσιστους να απαντούν: κυβέρνηση συναργασίας δυο ή περισσοτέρων κομμάτων σε ποσοστό 51,9% και 39,8% νέες εκλογές.

mrb7

Αν πάντως δεν προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 58% ζήτησαν νέες εκλογές και σε ποσοστό 35% κυβέρνηση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 62,8% κυβέρνηση συνεργασίας δύο η περισσοτέρων κομμάτων. Το 35% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε να γίνουν νέες εκλογές.

Advertisement

mrb8

Και συνολικά στο ερώτημα αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση το 49,4% ζητά κυβέρνηση συνεργασίας και το 43,9% να γίνουν νέες εκλογές.

mrb9

Advertisement

Δείτε τα σχετικά βίντεο με την παρουσίαση της έρευνας

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement