Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά η νέα απόφαση για τα ύψη των κτιρίων, στην οποία θα αποσαφηνίζεται σε ποιες κατασκευές θα μπορεί να χρησιμοποιείται το «πριμ» ορόφων που δίνει ο Οικοδομικός Κανονισμός.
Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η υπουργική απόφαση, βασισμένη και σε πρόσφατη ερμηνεία του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), θα υποστηρίζει τη χρήση των διατάξεων των δύο τελευταίων οικοδομικών κανονισμών (ΓΟΚ του 1985 και ΝΟΚ του 2012), περιορίζοντας ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, την εφαρμογή τους στις περιοχές όπου προϋφίστανται προστατευτικά προεδρικά διατάγματα (ΠΔ) π.χ. παραδοσιακών οικισμών, τμήματος πόλης κλπ.
Ειδικά για την Αθήνα θα λαμβάνεται υπόψη το ΠΔ για τις περιοχές της πόλης που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης, ενώ για τις υπόλοιπες να εφαρμόζεται ο Οικοδομικός Κανονισμός. Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και μήνες στην πρωτεύουσα η έκδοση οικοδομικών αδειών έχει ουσιαστικά σταματήσει έπειτα από τις δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για κτίρια στην περιοχή Αμπελοκήπων, οι οποίες έβαζαν «πάγο» στα ύψη και τους επιτρεπόμενους ορόφους που δίνονταν σε αυτά ως «μπόνους», βάσει των διατάξεων του ΝΟΚ.
Οι προσφυγές
Τις δικαστικές προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας είχαν πυροδοτήσει δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ) – κατόπιν προσφυγής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – για ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, «….στην επίμαχη περιοχή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 αλλά οι ειδικές διατάξεις του Βασιλικού Διατάγματος του 1955 (Φ.Ε.Κ. 249Α ’), οι οποίες ορίζουν ανώτατο ύψος τα 21 μέτρα». Αλλά γενικότερα η νομολογία του ΣτΕ, τάσσεται κατά της αύξησης κατά περίπτωση των πολεοδομικών μεγεθών.
Τον τελευταίο χρόνο, στο ΥΠΕΝ έφταναν επιστολές από υπαλλήλους στις πολεοδομίες, οι οποίοι αναμένοντας τις σχετικές οδηγίες είχαν σταματήσει να χορηγούν όρους δόμησης σε περιοχές όπου το ύψος των κτιρίων δεν καθορίζεται από ειδικά προεδρικά διατάγματα (τα οποία υπερισχύουν των οικοδομικών κανονισμών), αλλά έως σήμερα εφαρμοζόταν ο ΝΟΚ/2012.
Το πρόβλημα έχει επισημάνει επανειλημμένως και η ΕΛΛΕΤ καταγγέλλοντας ότι «υπάρχει για τα νόμιμα ύψη σε όλη την πόλη της Αθήνας ανασφάλεια δικαίου, η οποία εγκλωβίζει τους κατασκευαστές των κτιρίων, οι άδειες των οποίων ακυρώνονται στη συνέχεια στα δικαστήρια ενώ παράλληλα εξαναγκάζει τους πολίτες να οδηγούνται με μεγάλο οικονομικό κόστος στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, την ανάσχεση της ραγδαίας υποβάθμισης του οικιστικού τους περιβάλλοντος».