10 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι σου με φυσικό τρόπο

Advertisement

Το συκώτι είναι ένα από τα «υπερόργανα» του οργανισμού μας, καθώς καθημερινά εκτελεί πολλές βασικές εργασίες. Και ακριβώς όπως συμβαίνει και με άλλα όργανα στο σώμα μας, η κατανάλωση ορισμένων υγιεινών τροφών και ποτών, μπορεί να διατηρήσει το συκώτι σου σε φόρμα.

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για πράγματα όπως η παραγωγή πρωτεϊνών και χολής, για την αποθήκευση βιταμινών, μετάλλων, ακόμη και υδατανθράκων. Διασπά επίσης τοξίνες όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Εύκολα μπορείς να καταλάβεις, ότι το να διατηρείς το συκώτι σου σε καλή κατάσταση, είναι σημαντικό για τη γενική υγεία. Με ποιες τροφές λοιπόν μπορείς να ενισχύσεις την υγιή λειτουργία του;

1. Καφές

Ενώ ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, το συκώτι ιδιαίτερα, κερδίζει πολλά με κάθε πρωινό σου φλιτζάνι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ, προστατεύει το συκώτι από ασθένειες. Η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ενός κοινού τύπου καρκίνου του ήπατος και έχει θετικά αποτελέσματα στην ηπατική νόσο και τη φλεγμονή. Αυτά τα οφέλη φαίνεται να πηγάζουν από την ικανότητά του καφέ, να αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους και κολλαγόνου, δύο από τους κύριους δείκτες της ηπατικής νόσου.

Advertisement

2. Τσάι

Το τσάι θεωρείται ευρέως ευεργετικό για την υγεία, αλλά τα στοιχεία έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για το συκώτι. Σχετική επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 10 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα, συσχετίστηκε με βελτιωμένους δείκτες αίματος για την υγεία του ήπατος.

3. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν με φυσικό τρόπο το συκώτι. Τα δύο κύρια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ, είναι η ναριγκενίνη και η ναριγκίνη. Αρκετές μελέτες, έχουν βρει ότι και τα δύο αυτά αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην προστασία του ήπατος από τραυματισμό, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα.

4. Blueberries και cranberries

Τα blueberries και τα cranberries περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που δίνουν στα μούρα αυτά, το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Έχουν επίσης συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Το να κάνετε αυτά τα μούρα τακτικό μέρος της διατροφής σας είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το συκώτι σας εφοδιάζεται με τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές.

Advertisement

5. Σταφύλια

Τα σταφύλια, ιδιαίτερα τα κόκκινα, περιέχουν μια ποικιλία ευεργετικών, φυτικών ενώσεων. Το πιο διάσημο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα σταφύλια και ο χυμός σταφυλιών, μπορούν να ωφελήσουν το συκώτι.

6. Χυμός παντζαριού

Ο χυμός παντζαριού, είναι πηγή νιτρικών αλάτων και αντιοξειδωτικών που ονομάζονται βεταλαΐνες, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή. Είναι λογικό να υποθέσεις ότι η κατανάλωση παντζαριών θα είχε παρόμοια αποτελέσματα στην υγεία. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται συγκεκριμένα στα οφέλη του χυμού παντζαριού.

7. Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το λάχανο, τα σέσκουλα και το κουνουπίδι, είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και τη χαρακτηριστική γεύση τους. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα μπρόκολα, συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των ενζύμων αποτοξίνωσης και προστατεύουν το συκώτι από βλάβες.

Advertisement

8. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θρεπτικά συστατικά όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Αυτή η σύνθεση είναι υπεύθυνη για πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά για την υγεία της καρδιάς, αλλά και δυνητικά για το συκώτι.

9. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υγιή λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σχετική έρευνα, έχει διαπιστώσει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βοήθησαν στη μείωση του ηπατικού λίπους και των τριγλυκεριδίων σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ή μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

10. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο θεωρείται ένα υγιές λίπος, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των θετικών επιδράσεων στην καρδιά και τη μεταβολική υγεία. Επιπλέον έχει θετικά αποτελέσματα και στο συκώτι, καθώς η κατανάλωσή του σχετίζεται με θετικά, μεταβολικά αποτελέσματα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement