Τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους «κυνηγούν» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Advertisement

Στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής στρέφουν το βλέμμα τα κόμματα, που εντατικοποιούν την προσπάθεια προσέγγισης των αναποφάσιστων για να αποφευχθεί μια χαλαρή ψήφος. Για το σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ενώ τα κομματικά επιτελεία αναζητούν… φρέσκα πρόσωπα για τα ψηφοδέλτια προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ανανέωσης.

Παράλληλα από την Πειραιώς και την Κουμουνδούρου μπαίνουν με σαφήνεια τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και ξεδιπλώνονται οι βασικοί άξονες των προγραμμάτων για την επόμενη ημέρα. Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» προτάσσεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και δίνεται έμφαση σε μια στρατηγική συγκρίσεων των πεπραγμένων της Νέας Δημοκρατίας με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπαίνει το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» και ένα από τα κεντρικά συνθήματα είναι «Δικαιοσύνη Παντού».

Με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων περίπου ένας στους δέκα ψηφοφόρους δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει, με τον παράγοντα οικονομία να επηρεάζει όπως φαίνεται σε σημαντικό βαθμό την τελική απόφαση. Για παράδειγμα σύμφωνα με την ΜRB οι αναποφάσιστοι σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Ν.Δ: «Χορός» νομοσχεδίων μέχρι τις κάλπες

Με ένα νομοθετικών σπριντ που θα διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες – εφόσον προκηρυχθούν εκλογές στα μέσα Μαρτίου – θέλει να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου στην κριτική της αντιπολίτευσης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός : Από τη μια πλευρά θέλει να στείλει μήνυμα πως οι υπουργοί δεν έχουν κατεβάσει τα …μολύβια, αναμένοντας απλά τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά επιδιώκει να περάσει μια σειρά θετικών διατάξεων- κυρίως οικονομικού περιεχομένου- από τη Βουλή.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει πως θα ακολουθήσουν μία ή πιθανότατα δύο ακόμα συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Την ίδια στιγμή σκληρή κριτική ασκείται στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή (με εξαίρεση αυτή που αφορά στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη).

Μιλώντας την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την συγκεκριμένη απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων». Από το γαλάζιο στρατόπεδο κοιτούν πρωτίστως προς τους ψηφοφόρους του 2019, τους οποίους επιδιώκουν να κερδίσουν με αναφορές στην ανάγκη σταθερότητας και με μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά και μεσαία τάξη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της οικονομίας όσο και για το ζήτημα των παρακολουθήσεων εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει έναν κύκλο συγκεντρώσεων και ήδη έχει μιλήσει στο Περιστέρι και την Αχαΐα, ενώ την Δευτέρα σειρά παίρνει η Θεσσαλονίκη. Στο δρόμο προς τις εκλογές θα αυξηθούν οι περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενδεικτικά αναφέρεται πως σχεδιάζεται επίσκεψη στη Θεσσαλία.

Advertisement

Μιλώντας στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κυβέρνηση «της ακρίβειας, των ανισοτήτων, των υποκλοπών και των εκβιασμών», λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό». Όπως είπε «ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που επιτακτικά βάζει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα: Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, ή Μητσοτάκης»

Στο δρόμο προς τις κάλπες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα, που θα είναι εστιασμένο στους ευάλωτους και στη μεσαία τάξη. Παράλληλα συνεχίζονται τα στοχευμένα σποτάκια και μετά τους νέους (και την καμπάνια Χάου Του) αυτή τη φορά δίνεται βάρος στους συνταξιούχους (μάλιστα στο νέο σποτάκι γίνεται εκτενής αναφορά στις θέσεις του κόμματος).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement