Πώς να ξεπαγώσετε το αυτοκίνητο σας

Advertisement

Η κακοκαιρία «Μπαρμπαρα», έφερε χιόνια και στην Αττική. Όσα αυτοκίνητα παραμείνουν έξω από το κλειστό παρκινγκ θα δεχθούν την επίδραση των νιφάδων του χιονιού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

Ουσιαστικά το αυτοκίνητο μετά από μικρό χρονικό διάστημα παγώνει και απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία για να κινηθεί με ασφάλεια.

Οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων έχουν προβλέψει και την επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων στο αυτοκίνητο εξασφαλίζοντας την προστασία του αυτοκινήτου ακόμη και σε θερμοκρασίες πολλών βαθμών κάτω από το μηδέν.

Advertisement

Ο οδηγός πρέπει να φροντίσει για το ασφαλές ξεπάγωμα του αυτοκινήτου έτσι ώστε να μην προξενήσει ζημίες και φθορές.

Ξεκινήστε γρήγορα τα κρύα πρωινά ακολουθώντας τις συμβουλές μας.

1. Η πρώτη μέριμνα του οδηγού είναι το ξεπάγωμα του παρμπρίζ και των άλλων γυάλινων επιφανειών. Ούτε να σκεφθείτε την περίπτωση να ρίξετε ζεστό νερό στις γυάλινες επιφάνειες γιατί μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα σπάσουν λόγω της μεγάλης διαφοράς στη θερμοκρασία ανάμεσα στο γυαλί και στο ζεστό νερό. Αποφύγετε ακόμη και το χλιαρό νερό. Το γυαλί διαστέλλεται γρήγορα όταν το αγγίζει ζεστό ή ακόμα και χλιαρό νερό και στη συνέχεια συστέλλεται γρήγορα καθώς κρυώνει στον κρύο αέρα. Αυτή η κάμψη μπορεί να προκαλέσει το ράγισμα του γυαλιού ακόμα και αν χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό. Αυξάνονται οι πιθανότητες να ραγίσει το γυαλί αν έχει ήδη μικρές φθορές από πετραδάκια είτε ρωγμές.

Advertisement

Απομακρύνετε το χιόνι από το παρμπρίζ με μια μαλακή σκούπα. Προσέξτε να μην προκαλέσετε φθορά στη μεταλλική επιφάνεια του αυτοκινήτου.

2. Καθαρίστε όλο το χιόνι από το αυτοκίνητο. Με μια μαλακή βούρτσα να καθαρίσετε την μπροστινή γρίλια για να είναι ανεμπόδιστη η ροή αέρα στον κινητήρα. Προσοχή υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης του κινητήρα, αν η μπροστινή γρίλια είναι γεμάτη με χιόνι και πάγο. Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα είναι καθαρά και πριν ξεκινήσετε ελέγξτε ότι λειτουργούν.

3. Αν δεν έχετε φροντίσει πριν την χιονόπτωση να σηκώσετε τους υαλοκαθαριστήρες, μόλις ανοίξετε την πόρτα του οδηγού, η πρώτη σας ενέργεια είναι να ελέγξετε αν οι υαλοκαθαριστήρες είναι απενεργοποιημένοι. Ο διακόπτης των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να είναι στη θέση OFF. Εάν οι υαλοκαθαριστήρες έχουν παγώσει πάνω στο γυαλί και τους ενεργοποιήσετε, θα υποστεί σοβαρές φθορές το λάστιχο ενώ μπορεί και να σχιστεί. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί και να σπάσουν οι υαλοκαθαριστήρες, επιβαρύνοντας τον ιδιοκτήτη με σημαντικό κόστος για την αντικατάσταση τους.

Advertisement

4. Ανάψτε τον κινητήρα του αυτοκινήτου χωρίς να πατήσετε βαθιά το γκάζι. Ο κινητήρας να λειτουργεί στο ρελαντί μέχρι να ανεβεί η θερμοκρασία του. Ανοίξτε τον κλιματισμό και ρυθμίστε την θερμοκρασία στο μέγιστο βαθμό του συστήματος. Για να μειώσετε τις πιθανότητες απότομης θραύσης του παρμπρίζ λόγω της απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας, ανοίξτε όλες τις θυρίδες του αέρα στο ταμπλό και ενεργοποιήστε την παροχή του αέρα προς το ταμπλό και προς το παρμπρίζ.

5. Ενεργοποιήστε τη θέρμανση του πίσω παρμπρίζ. Επίσης ενεργοποιήστε και τη θέρμανση των καθρεπτών, εάν το αυτοκίνητο σας έχει αυτή την λειτουργία.

Μετά από λίγα λεπτά, ανοίξτε και το a/c για να αφαιρέσει την υγρασία από το εσωτερικό του αυτοκινήτου και για να περιορίσει το θάμπωμα των γυάλινων επιφανειών.

Advertisement

6. Μην χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να σκουπίσετε το εσωτερικό των παράθυρων, γιατί θα τα λερώσετε και μετά θα πρέπει να τα καθαρίσετε. Εάν είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε απορροφητικό πανί χωρίς χνούδι. Μείνετε με το αυτοκίνητό σας όλη την ώρα που ο κινητήρας λειτουργεί.

7. Μερικά νέα αυτοκίνητα διαθέτουν τεχνολογία τηλεθέρμανσης που μπορεί να ζεστάνει το αυτοκίνητό χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεστε ο οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο.

Πολλά plug-in υβριδικά οχήματα και ηλεκτρικά οχήματα έχουν μια έξυπνη λειτουργία προθέρμανσης που θερμαίνει ηλεκτρικά το όχημα ενώ είναι συνδεδεμένο με την πρίζα του ρεύματος. Έτσι το αυτοκίνητο είναι έτοιμο για χρήση χωρίς να εξαντλείται η μπαταρία και να μειώνεται η ηλεκτρική αυτονομία του αυτοκινήτου.

Καθώς το ξεπάγωμα του παρμπρίζ είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική εργασία μην ξεχάσετε όταν παρκάρετε το αυτοκίνητο σας να κάνετε δυο κινήσεις: Να τοποθετήσετε στο παρμπρίζ ένα κομμάτι χαρτόνι για να μην παγώσει και να σηκώσετε τους υαλοκαθαριστήρες.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement