Η μεγάλη ντροπή του χιονιά: Έκαναν υποχρεωτικές τις αλυσίδες και κάποιοι αισχροκερδούν

Advertisement

Πολλές είναι οι καταγγελίες από καταναλωτές που έσπευσαν να πάρουν αλυσίδες χιονιού για να μην επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 80 ευρώ που προβλέπει ο νέος νόμος που καθιστά υποχρεωτικές τις αλυσίδες, εάν έχει εκδοθεί έκτακτη ανακοίνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ήδη από το Σαββατοκύριακο, κυκλοφόρησαν οι εικόνες με τους πολίτες να σπεύδουν σε καταστήματα πώλησης εργαλείων για τα οχήματα και να σχηματίζουν ουρές για να προμηθευτούν αλυσίδες. Κάποιοι όμως, σκέφτηκαν ότι είναι καλή στιγμή για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και είτε να πουλήσουν λάθος μέγεθος, είτε να τις πουλήσουν ακόμα και σε διπλάσια τιμή!

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας κλήθηκαν να μιλήσουν το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Advertisement

Μάλιστα, ο κ. Αναγνωστόπουλος διαβεβαίωσε ότι «όποιοι έχουν πουλήσει αλυσίδες πολύ ακριβά σε σχέση με όσο τις αγόραζαν και τις πουλούσαν στο παρελθόν, δηλαδή έχουν ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους τους […] προφανώς θα τιμωρηθούν». Υπογράμμισε δε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να το ελέγξουν αναζητώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη αυτών των πωλήσεων».

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί δεν υπάρχει πλαφόν, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η έννοια του «πλαφόν» στην τιμή είναι κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο σε μία ελεύθερη οικονομία. Αν, για παράδειγμα, βάζαμε πλαφόν στις αλυσίδες, επειδή υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, το πιο πιθανό ήταν ότι πολλές από αυτές τις αλυσίδες θα κατέληγαν στη μαύρη αγορά για να πωληθούν στις τιμές που θα ήθελε πραγματικά ο επιχειρηματίας. Θα προφασιζόταν ότι δεν έχει άλλες αλυσίδες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό».
Πάντως, από την πλευρά του, ο κ. Ραυτόπουλος επισήμανε πως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε όλοι είναι ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Advertisement

«Κάθε φορά που έχουμε κάποια έκτακτη ανάγκη, το προϊόν αυτό πωλείται πάντα με καπέλο» σημείωσε και έδωσε ενδεικτικά παραδείγματα αισχροκέρδειας στις αντιολισθητικές αλυσίδες τις μέρες της κακοκαιρίας.
Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν καταγγελίες για αλυσίδες τις οποίες τις αγόραζαν 40 με 45 ευρώ και σήμερα καταναλωτές τις αγόρασαν 70 ευρώ. «Μας έχουν στείλει και αποδείξεις, τις οποίες και εμείς, με τη σειρά μας, θα στείλουμε στο Υπουργείο προκειμένου να τις ελέγξει ξανά» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Στην Ελλάδα οι πιο ακριβές αλυσίδες χιονιού
Η Ελλάδα είναι μέσα στο top 20 της ακρίβειας και στις αλυσίδες.

Αλυσίδες χιονιού, ίδιας μάρκας και ίδιας διάστασης, στην Ελλάδα κοστίζουν 400 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 289.51 ευρώ και στην Ολλανδία 368.99 ευρώ.

Advertisement

Οι ίδιες γαλλικές χιονοκουβέρτες έχουν στην Ελλάδα 150 ευρώ, στην Ελβετία 128.95 και στη Μεγάλη Βρετανία 92.35.

Το χάσμα στις τιμές ανάμεσα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο πλανήτη υπάρχει και στην ιταλικής κατασκευής χιονοαλυσίδες που στην Ελλάδα τις βρίσκουμε στα 226.60 και στην Βρετανία 195.88.

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement